89 156 kronor för en kvadrat

”Priserna har börjat springa iväg ordentligt”

1 av 3 | Foto: Foto: REBECCA MARTYN
Drömvåning Lägenhetspriserna i Stockholm har stigit markant. Den här trean i Stockholm såldes för över sju miljoner kronor och nu väntas priserna stiga i övriga Sverige. ”Så brukar det vara. Det var likadant i höstas. Det hände först i Stockholm och sedan i övriga landet”, säger mäklaren Peter Rathje.
MIN EKONOMI

Första: Finanskrisen är bortglömd.

Andra: Räntorna är rekordlåga.

Tredje: Bopriserna skjuter i höjden.

Pang! Lägenheten såldes för över sju miljoner kronor. 90 000 kronor per kvadratmeter.

Budgivningen på den 83 kvadratmeter stora trean vid S:t Eriksplan i Stockholm stannade till slut på 7,4 miljoner kronor. Eller 89 156 kronor och några korvören per kvadratmeter.

– Det är rekord, säger mäklaren Peter Rathje.

Stegrar upp

– Priserna på lägenheter har börjat springa iväg ordentligt.

Redan i våras fick han indikationer på att bostadspriserna var på väg uppåt och med sommaren kom en rejäl stegring som mynnade ut i rekordförsäljningen i går förmiddag. Kvadratmeterpriset är med största sannolikhet det högsta någonsin för en lägenhet.

– Jag är inte överraskad. Den kunde ha gått för ännu mer. Den har en fantastisk stor terrass med utsikt över hela Stockholm.

Peter Rathje tror att prisboomen än så länge begränsar sig till attraktiva områden i storstäderna, men att övriga landet snart hakar på.

– Så brukar det vara.

Och det var likadant i höstas när priserna dippade. Det hände först i Stockholm och sedan i övriga landet.

Krisen bortglömd

Den som köpte i höstas och säljer nu kan alltså räkna in rejält med klirr i kassan.

Men får man tro Peter Rathje kommer priserna att fortsätta uppåt – finanskris och nästa års förväntade räntehöjningar till trots.

– Folk tänker inte så långsiktigt och de verkar ha glömt bort finanskrisen.

Hur mycket tjänade du själv på försäljningen?

– Haha, faktiskt inte så mycket. Jag hade fast provision.

FAKTA

Så mycket dyrare blir dina bolån

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad. Inte förrän om ett år stiger räntan igen, enligt experterna. Dagens tremånadersränta ligger på 1,74 procent hos de flesta svenska banker. Men enligt experterna bör man, som säkerhetsmarginal, räkna med en framtida ränta på 6 procent om man köper ny bostad.

Så här påverkas dina bolån när höjningarna kommer.

Fotnot: Skattereduktion, amorteringskostnad, eventuellt topplån och kommunal fastighetsavgift ej medräknade. Vill du räkna ut din nettokostnad (efter skattereduktion) – multiplicera ränteutgiften med 0,7.

Experterna om räntan

? När kommer räntan att höjas?

! Räntan ligger förhållandevis still fram till hösten 2010 och ökar sedan långsamt. Enligt Riksbanken borde reporäntan vara uppe i 4 procent mot slutet av 2012.

? Hur ska jag göra med mina bolån nu?

! Höga lån? Amortera för att minska din sårbarhet vid höjning.

Låga lån och god ekonomi? Använd dina pengar till renoveringar och få skatte-reduktion genom rotavdrag.

? Vad händer med bostadsmarknaden när räntorna höjs?

! Sådant är alltid väldigt lokalt och handlar mest om utbud och efterfrågan på orten. Undvik dyra köp nu, särskilt om du oroar dig över arbetsmarknaden. Den påverkar ofta mer än räntorna.

Ekonomin återhämtar sig ganska långsamt nu vilket brukar leda till stiltje på marknaden.

Informationen bygger på intervjuer med Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken, Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB och Annika Creutzer, chefredaktör på Pengar24.