Lågkonjunktur och regn sänker elpriset

Faller kraftigt för alla som valt rörligt pris

MIN EKONOMI

Kraftigt regnande och pågående recession har lett till kraftigt fallande elpriser.

Men bland hushållen är det bara de som valt rörligt pris som känner av prisraset.

En fjärdedel av den svenska kärnkraftskapaciteten är i drift. Och kabelnätet mellan Sverige och Norge är utsatt för störningar. Trots det kan över en miljon hushåll med avtal om rörligt elpris glädjas åt en allt billigare elräkning.

Drastiskt lägre efterfrågan på el, billigare utsläppsrätter och ihållande regnväder driver på utvecklingen, skriver tidningen Dagens Industri, och konstaterar att det så kallade spotpriset på elbörsen Nordpool i augusti var 40 procent lägre än under samma månad i fjol.

Fler väljer rörligt

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har snart 30 procent av elkunderna rörligt pris, som i regel följer spotpriset med en månads eftersläpning.

Det kan jämföras med lite drygt 20 procent av elkunderna för ett år sedan och någon enstaka procent om man tittar fem år bakåt i tiden.

– Det är en stor förändring som skett de senaste två åren. Den beror bland annat på att det under en period var väldigt förmånligt med rörligt pris, så många kunder gick över, säger Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Hans råd är dock att undvika rörligt pris om det är små marginaler i hushållets ekonomi.

– Man måste vara medveten om att det är mer risk. Det är ganska kraftiga kast och kasten kommer snabbare än när det gäller bolåneräntor.

Och det är inte självklart att det blir billigast med rörligt pris.

– Tecknar man ett bundet avtal vid rätt tillfälle kan man komma billigare undan.

Inte medvetna

I takt med att de rörliga avtalen blivit vanligare har de så kallade tillsvidareavtalen rasat från över 60 till 27 procent på fem år.

Hesselgren välkomnar denna utveckling.

– Tillsvidareavtal brukar bli betydligt dyrare än att ha någon form av avtal.

Enligt Hesselgren är det främst lägenhetskunder som tillsvidareavtal. Han tror många inte är medvetna hur mycket mer det kostar.

– Många lägenhetshushåll kan spara kanske 400–500 kronor om året på att skriva ett avtal. Men de tror att det kanske inte rör sig om mer än 40–50 kronor.

Joakim Goksör/TT