Satsa med pengar du har råd att mista

MIN EKONOMI

En dag för många år sedan blev jag uppringd av en kvinna. Hon presenterade sig och sa att hon var över 80 år. Kvällen innan hade hon sett ett inslag på Aktuellt om ett nytt, blått potenspiller. Nu undrade hon vilket bolag som tillverkade medlet för hon ville köpa aktier. Jag hoppas att hon fick sina Pfizer-aktier för det blev en riktig kursraket.

När folk suckar över sina aktier brukar jag tänka på henne. Hon tyckte det var kul med aktier och placerade i det hon förstod sig på. Det är en klok strategi.

Det finns två sätt att spara i aktier. Antingen väljer du en aktiefond där någon annan plockar ihop ett antal aktier. Eller så köper du själv och sätter ihop din egen portfölj.

Urban Bäckström har nyligen skrivet en utmärkt liten bok full av goda råd med titeln ”Dags att spara i aktier?”. Han tycker att det är bättre att själv välja sina aktier och är kritisk till hur mycket som försvinner i avgifter för den som väljer fonder.

Han har rätt. Men bara om du har åtskilliga tusenlappar att handla för. För köper du aktier på egen hand får du betala en avgift vid varje köp, courtage. Och handlar du för mindre belopp blir det dyrt.

Nu är tongångarna på börsen mer positiva och allt fler analytiker rekommenderar sparare att det är rätt tid att börja satsa på aktier. Men gör det bara med pengar som du kan riskera för det finns lika lite som på travbanan någon ”säker vinnare”. Jag tror också att vi kan få se flera tillbakagångar i höst, ”sättningar”, även om den långa trenden pekar uppåt. Så det kan vara värt att avvakta lite.

Innan du köper dina första aktier bör du lära dig det grundläggande om aktier. Låtsas att du köper, gärna i någon aktietävling med fiktiva pengar. ”Torrsimma” och lär av dina misstag innan du handlar med riktiga pengar. Det finns många nätskolor och Aktiespararna och Unga aktiesparare har kurser i verkliga livet.

Bestäm dig sedan för hur mycket pengar du kan riskera. Det är lätt att gripas av köplusta när aktierna stiger.

Aktier köper du enklast genom att öppna en depå hos en nätmäklare eller bank. Jämför pris och service. Priset för att köpa och sälja, courtaget, kan variera mycket och i servicen bör bland annat ingå att du får en färdig blankett med alla uppgifter inför deklarationen.

Tänk på att det är mycket psykologi kring aktier. Vi har till exempel svårare att sälja en aktie som har fallit i värde, vi vill tro på en vändning.

Har du aktier med hög risk bör du se över din portfölj ofta. Väljer du breda, stabila aktier som du tänker ha länge så räcker det med några gånger per år.

Och viktigast av allt, lita på dig själv. Då kan du hitta ett guldkorn som den äldre damen gjorde.

FAKTA

Läsarfrågan

Hur tycker du att jag och min man ska göra, vi har villa, två små barn under fyra år och vi har båda fast jobb. I nuläget pensionssparar vi 200 kr var i månaden.

Malin

Annika: 200 kr i månaden är nästan alltid för lite för att avkastningen ska täcka avgifterna i pensionsförsäkringar. Pengarna kommer inte att växa. Antingen ska ni inte spara alls eller så ska ni öka till minst 500 kr var i månaden. Taket för avdragsgillt pensionssparande är i dag 12 000 kr per år. Komplettera med, eller spara istället i, en billig kapitalförsäkring med fonder eller spara direkt i fonder. Och framför allt är det bra att amortera på lånen nu när räntan är låg. Då minskar ni er sårbarhet.

Annika Creutzer, chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24