”Kolla alltid att det finns insättningsgaranti”

Annika Creutzer svarar på läsarnas frågor om privatekonomi

MIN EKONOMI
Annika Creutzer är chefredaktör för Pengar24.se.

*Malin* säger: Hur många ska man vara om man ska ha "säljfest" hos sig för att det kanske ska löna sig? Alla köper ju inte alltid något/MVH Malin
Annika Creutzer säger: Det vet företaget som ni bjuder in. Mellan 5 och 10 personer brukar det väl vara. För värdinnan blir det bara en liten förtjänst. Det är säljaren, och framför allt företaget, som tjänar pengar.
Anne säger: Hej, Hur stor buffert skall man ha som husägare?
Annika Creutzer säger: Det beror på husets standard och hur högt huset är belånat. Är huset nästa betalt så går det ju att låna om det till exempel handlar om en dyr installation av bergvärme. Men vanligt underhåll för ett normalhus utan problem brukar beräknas till 1500 kr i månaden.
Sophia säger: Vilket är bäst: Ta studielån eller leva på sina sparpengar (däribland fonder)?
Annika Creutzer säger: Har du gott om pengar så är det bra att inte behöva låna. Ska du låna för att fylla på är det bättre att låna fullt en termin och inget nästa. Tänk på att det finns ett tak för hur många veckor du får låna (ca 6 år max). Räntan på studielån är låg nu men den stiger också när marknadsräntorna stiger, fast med en viss fördröjning. Det är många som tycker det är tungt att betala tillbaka sina lån.
Osvald säger: Blir Swedbank lättare att ha och göra med nu när de får in mera pengar i nyemission?
Annika Creutzer säger: Jag tror inte att emissionen kommer att påverka relationen till kunderna, varken positivt eller negativt.
OW säger: Hejsan! Kommer någon svensk bank att gå i konkurs?
Annika Creutzer säger: Inte som det ser ut nu. Men det finns många mindre finansbolag som fått tillstånd till in- och utlåning och det kan bli värre för några av dem när arbetslösheten ökar och folk får problem med lånen. Kolla alltid att det finns insättningsgaranti innan du placerar pengar hos en mindre aktör.
säger: Hur mycket har man räknat att maten kostar i månaden om man är tre personer i hushållet 2 vuxna och ett barn på 1,5 år?
Annika Creutzer säger: Äter ni alla måltider hemma kan det blir ca 4500 kr enl Konsumentverkets beräkningar. 3 400 om vardagsluncherna äts på annat håll.
jane-marie säger: Hej,72-årig singelpensionär med buffert på några 100 000 tusen kr - skall jag placera dessa eller ha kvar dem på konto med bra ränta? Vet ju inte hur länge man lever!
Annika Creutzer säger: Har du funderat på en avvecklingsplan? Hur mycket kan du behöva? Vill du bjuda nära och kära på resor e dyl? När du är klar med det kan det som ska användas fem år eller mer framåt i tiden placeras i fonder. Resten på ett bra bankkonto. Men det är bara ett förslag.
Putte säger: Hur kan man göra för att ge så lite utgifter som möjligt? Jag är storslösare av pengar. Hur kan jag lära mig hålla i pengar lite mer?
Annika Creutzer säger: Klipp alla kort. Ge dig själv veckopeng i ett kuvert. Mer får inte gå åt. Har du konsumtionslån bör du försöka betala dem så snart du kan och definitivt inte ta några nya. Fråga människor, som du vet har eller har haft ont om pengar, om råd. Kanske kan du storhandla med vänner, byta prylar, sälja det du inte behöver och på annat sätt reparera din ekonomi. I värsta fall få du be någon som står dig nära att sköta räkningar och ge dig fickpengar.
Zlatan säger: Om jag byter till ett miljövänligare uppvärmningssystem när jag renoverar villan får jag lägre skatt då? Finns det något lagrum?
Annika Creutzer säger: Nej. Det kan finnas bidrag till installationen. Det har funnit några under åren. Prata med Länsstyrelsen. Däremot sänks inte taxeringsvärde eller så pga av miljövänliga installationer.
Belinda säger: Om man har skulder hos kronofogden och löneutmätning, finns det ingen chans att ta lån för att lösa ut dessa skulder? Har fast jobb, dock ingen säkerhet.
Annika Creutzer säger: Frågan är vem som ger dig lån. Troligen är det någon som tar skyhög ränta och då gräver du dig bara djupare ner i skuldträsket. Se istället till att bli av med skulderna genom arbete. Kanske ett extraknäck också?
Bruce Lee säger: Hur ska jag bäst placera 2000/mån?
Annika Creutzer säger: Det beror helt på din ekonomi i övrigt. Är detta dina enda sparpengar ska du placera dem på ett bra sparkonto. Har du redan en buffert för oförutsedda utgifter och inte behöver pengarna på flera år kan du placera dem i aktiefonder. Vill du lära dig mer om fonder så gå in på fondspara.se
Fundersam säger: Hur stor risk tror du det är att börsen faller kraftigt i höst?
Annika Creutzer säger: Risken är stor för en rejäl berg- och dalbana. Men den långsiktiga trenden borde vara uppåtgående. I alla fall om vi ser till tidigare börsvärden. En enda kraftig nedgång tror jag alltså inte på.
Herman säger: Läste att ngn rekommenderade veteranbilar som investering... Vad tror du? Ska man satsa på konst, bilar å såna grejor...?
Annika Creutzer säger: Om du är kunnig och har plats kan det vara ett alternativ. Jag har några amerikanska böcker om amerikanare som investeringsobjekt. Men du måste se iskallt på placeringen och kunna sälja av i den takt som du behöver pengarna. Glöm inte försäkring.
Ullebus säger: Har inga betalningsanmärkningar men 3 lån på ca 135.000:-. Sökte lån på 150.000:- hos min bank men vart nekad. Jag hade för många krediter sa dom. Det jag har utöver mina 3 lån är ett konto på Ellos + Ikea (krediter) Är det verkligen dessa som sätter stopp för lånet eller är min skuld på 130.000:- det som stör s.a.s?
Annika Creutzer säger: Det kan jag inte svara på. Men du har onekligen många lån. Frågan är om alla är utan säkerhet (dvs ej bolån) och de samlade lånen i förhållande till din inkomst får banken att vara försiktig. Bankerna räknar med att du ska kunna klara normalräntor och de kan vara 3-4 gånger högre än vad räntan är idag. Gör dig av med Elloslånet så fort du kan. Den effektiva räntan är 29 procent!
jane-marie säger: Hej igen! Är det ett bra förslag att belåna sin bostadsrätt nu när räntan är låg? Då kan man ju köpa aktier utan att röra sitt sparkapital.
Annika Creutzer säger: Det är ett mycket farligt sätt att spekulera. Men klarar du att lägenheten faller i pris med 20 procent, räntan stiger till 8 procent och din aktieportfölj halveras i värde - då kan du kanske göra så här.
Moderator säger: Detta var sista frågan. Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack för alla trevliga frågor. Jag är tillbaka nästa vecka vid samma tid för att svara på frågor om privatekonomi. Troligen är jag också här på måndag för att svara på frågor om regeringens budget som presenteras då.