Så sänker du dina elkostnader

Rådet: var aktiv!

MIN EKONOMI

Det lönar sig att vara aktiv för att få sänkt elpris.

Det har 3 000 elabonnenter fått märka.

I ett dagsfärskt avtal kan de ha fått sina kostnader sänkta med nästan 30 procent.

Den största fällan när det gäller elpriset är att man fortsätter att anlita den leverantör man får tilldelat när man flyttat. Ett sådant avtal kallas tillsvidareavtal eller normalavtal är det sämsta på marknaden, enligt Thorbjörn Kjaergaard, vd på Kundkraft.

– Tillsvidarepriser är normalt sett de högsta du hittar på marknaden. De ska man inte ligga på. Då betalar man väldigt mycket för sin el.

Går att spara mycket

Elpriset har sjunkit dramatiskt de senaste månaderna. Från toppnoteringarna förra hösten när elen var rekorddyr sjunker nu priset.

Anledningen? Att tillgången är större än efterfrågan bland annat på grund av välfyllda vattenförråd i Norrland och en minskad produktion i industrin.

Men det finns fortfarande stora pengar att spara på att vara aktiv i sitt elval.

– Har man en villa kan man spara 7 000 kronor på ett år.

Spara även för lägenheter

Trots de dyra kostnaderna för tillsvidarepriser står 30 procent av hushållen ändå kvar på det. De flesta av dem bor i lägenhet.

– Man kan spara pengar även om man bor i lägenhet och inte förbrukar så mycket el. Man har oftast en fast avgift och kan på så sätt ändå spara 1 000 kronor.

Fattar folk att det är så här?

– Det har lossnat de senaste åren. Speciellt efter chockpriserna förra hösten när man var så illa tvungen att göra något åt sitt elpris.

Vilket råd vill du ge till våra läsare?

– Rådet är att vara aktiv. Gå med i Kundkraft eller gör det själv. Ring och säga att du vill teckna ett avtal och kolla konkurrenterna. Det är inte svårt att byta leverantör. Du har alla uppgifter som behövs på din elfaktura.

Bind priset

Man har möjlighet att välja mellan fast eller rörligt pris. På grund av den kraftiga prissänkningen menar han att det är dags att binda.

– Det känns som att vi ligger väldigt nära botten nu, så det känns rätt att binda sitt elpris.

Jobbet med att vara aktiv kan du också överlåta åt någon annan, som företaget Kundkraft som är en del av Schibstedtkoncernen. De arbetar med att upphandla elavtal, främst åt privatpersoner. En gång om året omförhandlar de priserna åt sina kunder.

Problemet, som han ser det, är att elbolagen sockrar sina priser första året för att sedan höja dem.

– Då gäller det att vara på tårna när avtalet ska omförhandlas, annars kan man handla i samma situation igen.

Det kostar inget att bli kund till Kundkraft. Istället är det elbolagen som får köpa kunderna från företaget.

– För leverantören är det ju ett enkelt sätt att få in många kunder.

FAKTA

Gör det själv!

Företag som erbjuder prisjämförelser på nätet är till exempel

elskling.se

pricerunner.se

prisjakt.nu

Energimarknadsinspektionens nättjänst Elpriskollen

Kundkrafts resultat

På onsdagen slöt man ett nytt avtal med en grupp på cirka 3 000 kunder. Så här gick det.

Om du har en lägenhet som drar 2 000 kWh/år och tillsvidarepris. Med det nya avtalet sparar du mellan 706 och 1 026 kronor jämfört med de tre största elbolagen.

Om du har en villa som drar 5 000 kWh/år och har tillsvidarepris. Med det nya avtalet sparar du mellan 1 766 och 2 048 kronor jämfört med de tre största elbolagen.

Om du har en villa som drar 20 000 kWh/år och har tillsvidarepris. Med det nya avtalet sparar du mellan 6 138 och 7 063 kronor jämfört med de tre största elbolagen.

Enligt Thorbjörn Kjaergaard, på Kundkraft, kan företaget spara mellan ett par hundralappar och cirka 1 500 i månaden extra åt sina kunder eftersom de ibland får priser som är lägre än elbolagens listade priser.