Kolla vem som tar hand om pengarna

MIN EKONOMI

Tvinga ut din fondförvaltare i ljuset.

Du har rätt att veta vem som tar hand om dina pengar. Och får du korn på någon bra – välj hellre fondförvaltare än fond.

De finns några klara stjärnor som jag följt under många år.

För det räcker inte med att en aktiefond ska vara aktivt förvaltad. Den ska vara förvaltad av rätt person.

Först och främst undviker jag fonder där fondförvaltaren också ansvarar för en lång rad andra fonder. Det är ett alltför splittrat jobb för att resultatet ska bli bra.

Ett plus är om fonden tillhör ett fondbolag som är ägt av förvaltarna. Är de beredda att riskera sina

egna pengar gör de ofta ett bättre jobb, det är min erfarenhet.

Däremot tror jag att stora bonusar utan egen risk snarare är en nackdel. Då räcker det med att hamna kring index för att få ut bonusen och det är inte tillräckligt tycker jag för en fond som är dyrare än en ren indexfond.

Inom alla yrken finns det också talanger. Som de flesta av oss vet räcker det inte med att gå till en bra frisersalong, det måste också vara en bra frisör som klipper om vi ska vara beredda att betala ett högre pris för klippningen. Och svårare än så är det inte med fondbolagen och deras förvaltare. På samma sätt som frisören blir bättre med åren så föredrar jag också förvaltare som har varit med en tid och upplevt både börsras och bubblor.

Med åren har jag spanat in några som jag gillar. Det är inte säkert att de passar andra sparare. För var och en måste hitta sina förvaltare på samma sätt som en frisör inte passar alla.

En av mina favoriter heter Mikael Randel som sedan många år förvaltar fonden Carnegie World Wide. Han är svensk som från Köpenhamn väljer ut fonder i hela världen.

Peter Rönström är också en erfaren och prisbelönt förvaltare som framgångsrikt skött fonden Lannebo Småbolag sedan starten 2000.

En man som går sina egna vägar är norrmannen Kristoffer Stensrud med fondbolagen Skagen. Han förvaltar också tillväxtmarknadsfonden Kon-Tiki som sedan start gett en årlig avkastning på över 20 procent.

I Hongkong sitter Anna Ho som arbetar åt numera norskägda Carlson Fonder och sköter småbolagsfonden China Micro Cap. Det är trist att bolaget inte lyfter fram en sådan bra förvaltare på sin hemsida.

Det finns också stjärnor hos de stora bankerna. En jag håller ögonen på är Nordea Fonders Mats J Andersson som sköter Småbolagsfond Norden.

Flera av dem jag nämnt är också bedömda och rankade av brittiska Citywire. Funderar du över någon förvaltare är det lätt att gå in på hemsidan (citywire.co.uk) och söka på personen.

Tyvärr är många förvaltare blyga violer för hur ska vi annars tolka att de ogillar att bli uppmärksammade och granskade med undantag för träffar med positivt inställda sparare.

Men när en tidning för många år sedan gjorde ett stort uppslag med namn och bild på förvaltarna, kartlade deras inkomster, bostäder, bilar och brott blev det ett ramaskri.

Trots att det visade sig att de var mycket mer laglydiga än svensken i gemen.

Ska vi känna förtroende för de människor som tar på sig ansvaret att förvalta de pengar vi slitit ihop måste dessa människor våga bli granskade lika noga som de politiker vi anförtror att styra.

De får inte vara rädda för att då och då lyftas fram som hjältar och då och då få skäll för uselt resultat.

Det ingår i jobbet och i den lön de får.

Annika Creutzer, Chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24

ARTIKELN HANDLAR OM