Så länsas ditt konto

1 av 2
Snabbt & Enkelt För att undvika att bli lurad av kortbedragarna så tipsar polisen om att man ska skrapa bort CVV-koden på kortets baksida – då kan inte tjuvarna komma åt pinkoden som krävs för internethandel.
MIN EKONOMI

Bedragarna tar ett par snabba knäpp med kameran – och länsar ditt kort på några minuter.

Nu tipsar polisen om ett enkelt skydd: Skrapa bort CVV-koden.

– Skriv upp den på en lapp och ha den hemma, säger Magnus Fornell, expert på kortbedrägerier.

I sitt eget program Efterlyst berättade Hasse Aro, 51, om hur han drabbats av den nya fräcka bedrägerimetoden. Tjuvarna hade fotograferat hans betalkort och kunde med hjälp av siffrorna på kortet roffa åt sig 17 000 kronor.

Inte tillåtet

Men det finns ett enkelt sätt att skydda sig från bedragarna. CVV-koden, de tre extrasiffrorna på baksidan av kortet, fungerar som en pinkod vid internethandel. Om den är borta går det inte att komma åt pengarna.

– Det bästa är att ta bort koden. Egentligen får man inte manipulera kortet. Men kan man undvika att bli lurad så får man väl ta det, säger Magnus Fornell, Malmöpolisens expert på kortbedrägerier.

Det enkla knepet gillas även av Hasse Aro. Han råkade ut för bedrägeriet under ett restaurangbesök. Med hjälp av ”pinkoden” på kortet var det lätt för tjuvarna att föra över pengar till en spelsajt. Sedan spelades pengarna medvetet bort till en medbrottsling.

– CVV-koden slits ju ändå bort efter ett tag. Jag tycker att banken borde skicka koden i ett separat brev till kunden, säger han.

Kan vägra köp

Men bankerna bestämmer inte över CVV-kodens placering, säger Johan Lagerström, presschef på Handelsbanken.

Det är företag som Visa och American Express som utformar korten.

Att skrapa bort sin ”pinkod” är inget som bankerna rekommenderar.

– Vi tycker att det är synd att förstöra kortet. Dessutom kan butiker vägra köp med ett kreditkort som är manipulerat, säger Johan Lagerström.

FAKTA

SÅ KLARAR DU DIG – EXPERTERNAS BÄSTA KNEP

Skrapa bort CVV- koden på baksidan av kortet – då kan inte bedragare komma åt pinkoden som krävs för att handla på internet.

Lämna aldrig i från dig betalkortet.

Om du måste lämna bort kortet – behåll det inom synhåll.

Att låta servitören ta med kortet in till köket är som att lämna plånboken oövervakad på ett bord.

Betala med chipet och din pinkod när det går. Det guldfärgade chipet går inte att läsa av olovligen, till skillnad från kortets magnetremsa.

Källa: Magnus Fornell, Malmöpolisen

SKYDDA DITT KORT – MED ETT LÅS

Bankerna tar nu fram nya system som ska skydda mot kortbedrägeri.

Handelsbankens kunder kan numera blockera sina kort mot köp och uttag i utlandet och köp på internet.

När det är dags att resa utomlands eller handla på nätet kan skyddet lätt avaktiveras.

SKIMNING – PINKOD KOPIERAS

Uppringning: Någon ringer och presenterar sig som företrädare för din bank och begär att få ut pinkoder.

Skimning: Skimningsutrustning placeras vid kortinsticket för att kopiera magnetremsan. Pinkoden kopieras med en kamera eller en falsk knappsats.

Phishing: Bedragaren skickar ett mejl och utger sig vara från din bank. Du uppmanas att skicka personliga uppgifter för säkerhetsuppdateringar.

Pharming: Bedragare omdirigerar din dator till en fejkversion av sajten du tänkte besöka. Där planteras virus på din dator.

Kortbedragare i Sverige lurar till sig 500 miljoner kronor varje år, enligt polisens beräkningar. Värst drabbat är Malmö där det anmäls runt 500 kortbedrägerier i månaden.

Källa: TT