Kolla om du har rätt hemförsäkring – ofta

MIN EKONOMI

Hemförsäkringen är en av de ­viktigaste försäkringarna.

Jag brukar säga att du ska ha en även om du inte har något hem.

I hemförsäkringen ingår så mycket mer än bara hemmet och det som finns i det.

Ett exempel är ansvarsförsäkringen som kan täcka för skador som du orsakar, till exempel att du råka välta ner kompisens akvarium så att det går sönder och hans fiskar dör. Men du får inte vara onykter för då gäller inte försäkringen.

En annan försäkring är rättsskyddet. Det kan vara bra att ha om du måste få ­juridisk hjälp. Det finns ett tak för hur stort belopp du kan få och det finns också undantag för en del tvister som skilsmässa. Men rätts­skyddet är väsentligt nu när det inte längre finns någon allmän rättshjälp som alla kan få del av.

En del hemförsäkringar har också krisförsäkring. Drabbas du av något hemskt kan försäkringen täcka för terapi ett visst ­antal gånger.

Framför allt är det bra att ha en hemförsäkring om du reser hemifrån. Reseskyddet i hemförsäkringen täcker mycket men har också begränsningen att den till exempel bara gäller under de första 45 dagarna på en resa. Råkar du ut för ett benbrott i Alperna kan hemförsäkringen hjälpa dig att bli hämtad med helikopter från alp­toppen. Utan försäkring får du betala både transporter och sjukvård själv. Du kan givetvis ta en särskild rese­försäkring som täcker lite mer än hemförsäkringens reseskydd. Men för de allra flesta resor är min erfarenhet att hemförsäkringen räcker bra.

Där finns också överfallsskydd som gäller om den som överfallit dig inte kan betala skadeståndet eller är någon okänd person som inte kan gripas och dömas.

Vilken hemförsäkring som är bäst är ingen lätt fråga. Villkoren är relativt lika. Priset, premien, kan ­variera något och därför är det bra att regelbundet se över sin försäkring, be om offert från andra bolag och kanske höja det lösöres­belopp som gäller om hemmet har fått nya, dyrare prylar. Det avgörande är hur bolaget agerar om ­något händer. Ta därför till vana att även höra med andra om deras erfaren­heter av olika bolag.

En stor skillnad mellan hemförsäkringarna är om det är en individuell försäkring eller en kollektiv hemförsäkring som ingår i fackavgiften.

I dessa kollektiva hemförsäkringar finns det ­inget tak för lösöre som tavlor, smycken, datoranläggningar och liknande. Det ­spelar ingen roll hur många värdefulla tavlor du har på väggarna, försäkringen täcker alla till sitt fulla värde. Undantaget är mynt och sedlar, max 2?500 kronor, och värdehandlingar som till exempel frimärken, max 10?000 kronor ersätts. Så har du ett stort och dyrbart hem så kan det faktiskt vara genom fackföreningsavgiften som du får den mest prisvärda försäkringen.

FAKTA

Läsarfrågan

Jag har precis börjat studera och får nu fullt CSN. Hur lägger jag upp en budget på bästa sätt??

Rebecca

Annika: Gå in på Konsumentverkets hemsida och hämta broschyren ”Koll på pengarna”. Där finns en bra budgetmall för unga med eget boende. Tänk på att lägga undan lite för oförutsedda utgifter som tandläkare, datorhaveri ­eller dylikt.

Annika Creutzer, Chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24

ARTIKELN HANDLAR OM