Stopp för PPM:s nya webbtjänst

”Skulle öppna för bondfångeri och dränera pensionssystemet på miljarder”

MIN EKONOMI

Regeringen sätter P – åtminstone tillfälligt – för Premiepensionsmyndighetens nya webbtjänst.

Den parlamentariska pensionsgruppen är överens om att effekterna behöver utredas mer.

Det är många som vill tjäna pengar på premiepensionssystemet. PPM-systemet innehåller snart 300 miljarder kronor som förvaltas åt 5,9 miljoner pensionssparare med ibland mindre goda kunskaper och måttligt intresse för fonder.

I förra veckan blossade en strid upp om den nya webbtjänst som PPM är på väg att införa och som skulle öppna för banker och andra finansiella aktörer att få en öppen linje in i systemet för att kunna byta fonder åt sina kunder.

Det skulle enligt kritikerna öppna för bondfångeri och dränera pensionssystemet på miljarder årligen.

Djupare analys

Detta har oroat pensionsgruppen som nu beslutat att införandet av det nya systemet bör skjutas upp.

– Vi är helt överens i gruppen om att vi behöver en djupare analys av effekterna. Därför behöver inte systemet tas i bruk nu, säger pensionsgruppens ordförande socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Analysen ska göras mycket skyndsamt i regeringskansliet i samarbete med PPM.

– Administrativa frågor ligger visserligen utanför pensionsgruppens område. Men i det här fallet kan de få effekter för pensionsspararna och för hela systemet, säger Husmark Pehrsson.

Stärka spararna

Enligt PPM ger webbtjänsten i stället en möjlighet att reglera marknaden.

– Vi har en situation i dag som inte är bra. Det är det vi vill komma åt med det här, säger Johan Hellman, PPM:s generaldirektör.

– Vi vill stärka spararnas ställning på den här marknaden som har vuxit fram utan vår medverkan och som har lite grand av vilda västern över sig.

Enligt PPM finns heller inga belägg för att pensionsrådgivarnas avgifter får någon effekt på pensionerna.

– Det är inte sant. Avgifterna från förvaltarna dras inte från kontona. De dimper ner som en räkning precis som telefonräkningen.

Webbtjänsten skulle vara genomförd före årsskiftet och har sanktionerats av finansmarknadsminister Mats Odell under vars departement PPM lyder. Den nya pensionsmyndigheten, som från årsskiftet ska hantera alla pensionsfrågor, ska däremot lyda under socialdepartementet.

FAKTA

Pensionsrådgivare

Sedan en tid tillbaka har det funnits interaktiva tjänster för hantering av premiepensionskonton utanför PPM:s eget system, en del av dem i kombination med förvaltningstjänster. De bygger på att pensionsspararna lämnar ifrån sig sin PIN-kod för att få tillgång till sina uppgifter via en annan webbplats än PPM:s och/eller göra det möjligt för ett förvaltningsföretag att genomföra fondbyten på kontot. Enligt PPM försämrar detta säkerheten i PPM:s system.

Förvaltningsföretagen och pensionsrådgivarna har också blivit allt fler. Flera av de pensionsrådgivare som dykt upp på marknaden de senaste åren befaras vara oseriösa och marknadsföringen har i många fall varit mycket aggressiv. (TT)

Maria Victorin/TT