”Strunta i TV:n en timme och läs på”

Annika Creutzer, expert på privatekonomi, chattade med Aftonbladets läsare.

MIN EKONOMI

Moderator säger: Chatten börjar kl 15, men du kan ställa din fråga redan nu!
Ulf säger: Vad ska man satsa på om man har några hundra tusen över ?
Annika Creutzer säger: Är det pengar du ska ha mycket längre fram i tiden och du kan ta risker med dem så skulle jag placera en del av dem på tillväxtmarknaderna i några olika fonder. Jag tror också på Nordens framtid. Här finns både högteknologi och råvaror och då tar du mindre valutarisk. Köp däremot inga produkter som du inte förstår. För har du så här mycket pengar kommer du troligen att få många erbjudanden från olika håll. Men är det viktiga pengar, du kanske har stora lån, så är det bästa nu att amortera av framför allt konsumtionslån och i andra hand bostadslån.
Caroline Spirito säger: Jag behöver råd med PPM fonder. Jag låter banken sköter den, men tro inte på dem. Kan du hjälpa mig.
Annika Creutzer säger: Du kan lära dig mer om fonder på fondspara.se. Det finns också råd kring ppm-portföljer på olika ställen, exempelvis gör Indecap en portfölj åt Privata Affärers läsare som gått mycket bra. Litar du inte på din bank ska du ta tillbaka makten över din portfölj. Under tiden du sätter dig in i vad du ska ha kan du välja mindre riskfyllda fonder som en generationsfond (men gör dig lite yngre). När du sedan tycker att du hittat dina fonder är det bara att byta.
Bruno säger: Jag mer uppmanar Dig Annika att sprida budskapet att man kan dubbla sin pension mot vad man tjänar när man jobbar om man bara bryr sig lite lite om sina PPM fonder.Att vara nöjd med en uppgång på 29 % hittils i år får mig att gråta blod.En godkänd uppgång borde vara minst 55-60 %Jag har lite mer och min fru mycket mer.
Annika Creutzer säger: Visst går det att få mer än 29 procent. Men det beror också på vilka risker man vill ta och hur aktiv man vill vara. Jag håller med dig om att det är väl använd tid. Vi kan slita hårt för att tjäna pengarna men lägger knappt någon energi på att lära oss hantera dem och sedan sköta om dem. Strunta i TV:n en timme i veckan under en månad och läs på. Sedan kan du klara dig med en timme i månaden för kloka flyttar. Det är väl använd tid.
dARO säger: Hur lägger man upp en ekonomi? och varför skulle man göra det? jag klarar mig bra på mina lån som jag måste ta, tar ett varje månad annars klarar jag mig inte? kommer detta märkas av då jag fått jobb?
Annika Creutzer säger: Varför lånar du? Är det till konsumtion så sitter du snart fast i lånefällan.Det kan räcka med att man blir sjuk en längre tid eller missar några betalningar. Helt grundläggande är att du ska undvika att låna till konsumtion. Spara först och köp sedan. På Konsumentverkets hemsida finns Koll på Kronan, en broschyr som du kan ladda ner. Där finns bra info om hur du hanterar din ekonomi och vad som är rimliga kostnader.
mary säger: jag har sambo och ett barn, vi bor i hyreslägenhet, jobbar heltid och har endast studielån. vad är viktigast att tänka på oss för vår ekonomi, så den blir så bra som möjligt i framtiden?
Annika Creutzer säger: Det viktigaste för er är att ha en buffert om något händer. Minst två månaders utgifter bör alla ha. Det är så lång tid som man vanligtvis får vänta på pengar från Försäkringskassan och A-kassan. I andra hand bör ni bygga upp ett sparkapital så att ni har till kontantinsatsen om ni vill köpa en bostad. Det kan kanske vara enda sättet att få en större bostad om ni blir fler i familjen. Ni behöver också se över ert försäkringsskydd, fundera på om ni behöver testamente. Oftast är det en bra "jurdisk paketlösning" att gifta sig. Men gift er aldrig på lånade pengar.
Annavera säger: Jag har sparat i räntefonder. Är det läge att byta till aktiefonder, och i så fall vilka rekommenderar du nu?
Annika Creutzer säger: Räntefonder, penningmarknadsfonder, med korta placeringar ger sällan mer än bra bankkonton. Är det med långa placeringar, obligationsfonder, går de ner i värde när räntorna stiger så det är inget jag rekommenderar att ha framöver. samtidigt har börsen stigit kraftigt så det kan bli ganska turbulent framöver. Risken är stor att du då går in en dag då kurserna är på topp. Om du placerar i aktiefonder bör du gå in stegvis, exempelvis genom månadssparande, och sprida dina placeringar, exempelvis i globalfonder. har du inte tid och lust att granska fonder och välja aktivt förvaltade bör du välja de billigare indexfonderna. Men ha alltid lite sparkapital tillgängligt på ett bra bankkonto. Då behöver du inte sälja fonder vid fel tillfälle om du skulle behöva pengarna.
Urban Sjölander säger: Jag har genom en vanlig egen åtgärd höjt min hustrus PPM sedan 1/1 09 med nästan 50%, rekord eller

Urban Sjölander säger: Jag går in på PPM nästan varje dag men det borde väl alla gör som kan!!
Annika Creutzer säger: Bra jobbat. Jag såg i dag att mina fonder ökat med 69 procent :-) Allvarligt talat tror jag att det finns många som tar stora risker och som har slagit oss båda. Det finns ju Rysslandsfonder som stigit men närmare 150 procent i år efter tidigare års rysar-nedgångar.
Göran säger: Var på föredrag på mitt universitet igår med Stefan Ingves, enligt honom kommer reporäntan ligga på mellan 4-7% om två år, hur ska husägare göra med sina lån?
Annika Creutzer säger: Lägg på 1-1,5 procent så får du den rörliga boräntan. På Finansinspektionen sa de härom dagen att vi ska räkna med en normalränta på bolån 5,5 procent.Vi kan alltså räkna med kraftiga räntehöjningar. Är du osäker om vad du klarar kan du binda din boränta senast i vår. Men rent ekonomiskt brukar det inte löna sig. I de bundna bolånen finns redan höjningen medräknad. Du kan också ta motsvarande en ränta 5-6 procent och sätta in på ett konto, betala din rörliga ränta, ha resten kvar för att amortera eller ha som buffert framöver. Då vänjer du din ekonomi redan nu vid en högre ränta. Har du pengar över är det också ett bra tillfälle att amortera. Istället för 0,5 procents ränta på sparkontot slipper du betala 5 procent framöver på det belopp du amorterar. Det är en utmärkt placeringsavkastning.
Moderator säger: Nu är det två frågor kvar innan chatten stänger!
Maria säger: Hej Annika! Jag och min sambo bor i en etta i Stockholms innerstad och är sugna på att köpa något större. Är det bra läge att göra det? Eller ska vi vänta tills räntan sänks?
Annika Creutzer säger: Bopriserna har stigit kraftigt och de väntas falla när räntorna stiger och arbetslösheten ökar. Är det inte bråttom för er att få större så rekommenderar jag er att avvakta. Använd tiden till att spara så mycket som möjligt så att ni slipper topplån när ni köper bostad och har pengar för eventuella nödvändiga renoveringar. Räntan kommer inte att sänkas utan stiga. Och det är det som pressar priserna nedåt.
mange säger: jag har en son på ett år som jag vill spara pengar till. vilket sparande är bäst?
Annika Creutzer säger: På så lång sikt som det är om han ska ha pengarna som vuxen så skulle jag placera det mesta i aktiefonder, gärna en del i tillväxtländer. Alltså länder som kommer att ha en kraftig ekonomisk utveckling under de närmaste 10-20 åren. En fråga är också om du ska spara i hans namn så att ha kan förfoga över pengarna från sin 18-årsdag eller om du ska spara i eget namn. En lösning kan vara att du har en kapitalförsäkring där han står som förmånstagare. Då kan du avgöra när han är mogen att få pengarna. Dör du så får han pengarna utöver det han har rätt att få i arv. Men välj en kapitalförsäkring som är billig eller inte kostar något alls. Sådana finns bland annat hos nätmäklare som Avanza och Nordnet.
Moderator säger: Nu stänger chatten. Tack Annika Creutzer och alla läsare som chattat!
Annika Creutzer säger: Tack för alla kloka och varierande frågor! Jag är tillbaka nästa vecka och svarar på frågor kring privatekonomi.