”Räntan kommer att stiga under 2010”

Annika Creutzer svarar på läsarnas frågor om privatekonomi

MIN EKONOMI
Foto: LOTTE FERNVALL
Annika Creutzer, chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24.se.

Lotta säger: Hur ska man orka kolla alla små paragrafer i en villaförsäkring? Finns det inga små korta råd som du kan ge så man slipper bli lurad?
Annika Creutzer säger: De viktigaste beloppen och villkoren hittar du i den jämförelse som finns för hemförsäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrås hemsida, www.konsumenternas.se och vidare till Försäkringsbyrån.
Gunnar säger: Hej Annika. Var hamnar brytpunkten för statlig skatt 2010? Sänks den eftersom det varit deflation under 2009?
Annika Creutzer säger: Brytpunkten 2010 för statlig skatt är 380 200 kr före grundavdrag. Gränsen för värnskatten är 538 800 kr. Det är höjningar med ca 40 000 kr.
Monica Piludd säger: Om något händer i mitt hem, och jag har en privat hemförsäkring i Folksam men även en kollektiv försäkring via facket, utbetalas den av den som ger mest eller får man ersättning från bägge håll?
Annika Creutzer säger: Du får bara ersättning från en av dem. Du kan själv välja vilken av dem du vill utnyttja.
monica säger: Hej. jag undrar om det finns något "forum" som jämför de olika försäkringsbolagen, så att man har en möjlighet att få veta vilka bolag som är "bäst i test"
Annika Creutzer säger: Ja, Konsumenternas Försäkringsbyrå gör en utmärkt jämförelse av priser och villkor på olika försäkringar. se första frågan.
Sarah säger: Har varit med om rånförsök på jobbet. Hur går man tillväga för att få ersättning, dels för inkomstförlust, då jag är sjukskriven, och dels för kränkning och sveda och värk?
Annika Creutzer säger: Arbetsgivaren ska ha en försäkring som gäller för dig under arbetstid. Har du en egen försäkring kan du också få ut från den. När det gäller denna typ av ersättningar kan du få från flera försäkringar. Men som sagt - arbetsgivaren har ansvaret för att du får den hjälp du ska ha.
Jonas säger: Hej! Jag pensionssparar 500kr i min bank SEB i SEB Världenfond. Vad är bäst, att placera i fond eller bara spara på ett pensionskonto?
Annika Creutzer säger: Det är bättre att spara i fonder. Då har du möjlighet till värdetillväxt. Ett pensionskonto? Om du avser det konto för kontanter som pengarna kan vara på innan du väljer fond så har dessa konton ofta mycket dålig ränta. Är det ett pensionskonto som IPS-kontot så kan du inom detta konto spara i fonder, aktier, obligationer eller på vanligt sparkonto. IPS står för Individuellt Pensionssparande och är en form av avdragsgillt pensionssparande som finns hos banker och fondkommissionärer.
Kalle säger: Tycker du att man ska undvika att köpa bostad som läget är just nu, det talas om en bubbla där priserna stiger orimligt mycket?
Annika Creutzer säger: Ja, måste du inte köpa nu så bör du avvakta. Allt talar för att priserna kommer att gå ner när arbetslösheten ökar och räntan stiger. Men givetvis finns undantag som riktigt attraktiva bostäder i attraktiva områden.
Johan säger: Jag är lite orolig över att börsen har stigit så snabbt i år, kurserna är ju tillbaka på nivåerna i september 2006 då vi hade superekonomi. Bör man ta hem vinsterna nu?
Annika Creutzer säger: Det beror helt på när du ska använda dina pengar. Det kan vara idé att ta hem vinsterna stegvis för det blir nog turbulent framöver. Men sett på längre sikt så menar många analytiker att det fortfarande finns utrymme för uppgångar. Har du placeringarna inom en kapitalförsäkring kan du enkelt flytta över en del till säkrare placeringar under en tid och gå in igen efter en dipp. Men detta kräver att du är aktiv och hänger med.
Git säger: Hej Hur ska man kunna sänka sin hushållsel i en hyresrätt?? Ska man lära sig mer om att kanske byta elbolag? Det verkar så krångligt & vår el kostar oss ca 900kr/månad
Annika Creutzer säger: Först och främst ska du se till att du har ett avtal. Har du rörligt elpris utan avtal är det vanligen högre än rörligt pris med avtal. Lyft luren till ditt elbolag och säg att du vill ha ett avtal. Visst kan du tjäna lite på att byta bolag. Men se också över din förbrukning. Har du en äldre bostad som värms med elelement så kan det ge en slant att täta fönster e dyl. På elskling.se och konsumenternas.se och vidare till Elrådgivningsbyrån finns mer information.
säger: hej! har 2 lån, 1 på citibank och 1 kredit. hur blir jag "av" med det? Skulle vilja ha det samlat till 1 banklån med vettig ränta. Har fast jobb, inga bet.anm. men heller ingen säkerhet typ villa. Hur gör jag? TACK
Annika Creutzer säger: Prata med din bank, det kommer troligen att erbjuda dig ett lån med bättre villkor eftersom du är attraktiv för banken. Är du medlem i facket finns fackliga medlemslån hos några banker. Dessa lån har bra villkor och var från början tänka för att hjälpa till med att göra sig av med dyra konsumtionslån.
Kalle säger: När tror du att räntan kommer att stiga, och till hur mycket? Vad är realistiskt att räkna med för ränta under större delen av 2010?
Annika Creutzer säger: Räntan kommer att stiga under 2010. Riksbanken säger under hösten, men reserverar sig för att det kan bli tidigare. Flera bankanalytiker tror att det sker redan under våren. Om två år kan vi ha en ränta som är 3-4 gånger så hög som i dag. Normalräntan för rörliga bolån är, enligt Finansinspektionen, ungefär 5,5 procent.
M säger: hur kan jag betala min kreditkort skuld som är på 35000 kr på snabbast sätt?
Annika Creutzer säger: Enklast är att lösa med ett billigare banklån. Men vill du göra dig av med skulden gäller det för dig att få ihop pengar så fort som möjligt. Sälj det du inte behöver på Blocket e dyl och låt allt gå till lånet.
Pontus säger: Hur ska man göra när en små-handlare kräver en på ca 3 kronor i kort-avgift när jag vet att det är en dispyt mellan dem och banken? Banken vill att man ska anmäla men dessa avgifter finns ju överallt!
Annika Creutzer säger: Erbjud dig att istället betala kontant. Handlarna vill helst inte ha kontanter och då kanske de bjussar dig på avgiften. Samtidigt kan jag ha förståelse för handlarna. Handlar du med ett kreditkort så kostar det en del för handlaren. Det är bättre om du använder bankkort då är avgiften lägre.
Louise Andersson säger: Jag är kvinna och gift. Har make och maka var sin personlig rådgivare i samma bank. Är det lämpligt att jag har en annan bank och en personlig rådgivare därifrån? Det känns som att banken bara bryr sig om min make som har mycket mer pengar.
Annika Creutzer säger: Jag tycker att du ska ha en egen rådgivare. Självklart ska en rådgivare se till dina behov också. Gör inte banktjänstemannen det ska du klaga hos hans eller hennes chef. Men allra bäst om du har något som bara ägnar sig åt dig.
Axel säger: Hej! Jag undrar hur du skulle placera cirka 100 000 kr, horisonten för placeringen bör vara 1-3 år samt vara lätta att komma åt, om du föreslår att vi skall placera pengarna på ett bankkonto med bra ränta undrar jag om alla banker täcks av insättningsgarantin?
Annika Creutzer säger: Bankkonto är nog det allra bästa på så kort tid. Nej, alla har inte insättningsgaranti. Du kan kolla hos Insättningsgarantinämnden vilka som omfattas, www.ign.se. Du kan också välja två banker. Om någon bank går i konkurs och du har rätt att få dina pengar enligt insättningsgaranti så kan det dröja. För spararna i Custodia tog det närmare ett år.
Moderator säger: Detta var sista frågan. Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack för alla kloka frågor. Nästa vecka är jag tillbaka och svarar på frågor kring privatekonomi.