Creutzers kalender

MIN EKONOMI

Julmaten spås bli rekorddyr i år, granarna går upp i pris och räntehotet vilar grått över privatekonomin. Annika Creutzer, Aftonbladets och E24:s privatekonomiska expert, hjälper dig med extra glitter när helgen verkar tuff ekonomiskt.

I hennes julklappssäck ligger 24 smarta, förnuftiga tips (och ibland lite leende...) som hjälper dig att klara december med mer kvar i plånboken. Arne Höök, Mer För Pengarnas redaktör, följde Annikas råd och hittade över 10 000 kronor att stoppa undan.

1

Köp klappar nu. Kedjor som H&M och Lindex lockar med rabatter för att du ska handla tidigt. Exempel KappAhl:

30 procent på alla herrkläder – sista dagen är i dag. Men låt dig inte luras av butikens syfte att du ska hinna gå dit fler gånger före jul. Du sparar:

150 kronor på klassisk pappakofta.

2

Städa ur kyl och frys så att det finns plats för julmaten. Vem i familjen lagar godast mat av det som legat länge på hyllorna? Vi slänger 25 procent av all mat vi köper — det blir över tusenlappen per månad för en normalfamilj.

Du sparar: Upp till 1 000 kronor.

3

Urvuxna skridskor, julprylar du aldrig tar fram, luciakronan — allt som andra kan behöva köpa till jul är lätt att sälja nu. Det är till exempel huggsexa om gamla julkulor i glas på Tradera.

Du sparar: Hundralappar och utrymme.

4

Planera julklappsköpen i tid och sätt gräns för inköpen. Vi spenderar i genomsnitt cirka 3 000 kronor per vuxen på julklappar. Försök dra ner med 20 procent.

Du sparar: 600 kronor.

5

Boka resebiljetter till julen i tid. Ju tidigare du köper ju större chans att få ett bra pris. Exempel: Tåg Stockholm—Falun, sista minuten i fjol, 950 kronor. Boka nu till årets jul: 275 kronor.

Du sparar: 675 kronor.

6

Ta en pysseldag. Dekorationer till granen, gå-bort-presenter, kort och klappar — allt kan tillverkas på egen hand. Men se upp för färdiga, dyra pysselsatser — utgå från det du har hemma eller köp billigt material.

Du kan spara: Minst 90 kronor på att inte köpa julkortsbyggsats från exempelvis Panduro.

7

Se över utstyrseln till luciatåget i tid. Då har du större chans att hitta något second hand eller till lockpris.

Du sparar: Minst 100 kronor — luciakläder på Blocket, 50 kr, Åhlens tomtedräkt 249 kr.

8

Låt barnen panta burkar och flaskor — så får de pengar till julklappsköp till dig. En familj på fyra pantar i snitt för 40 kronor i månaden.

Du sparar: Tid och lär barnen något.

9

När du handlar julklappar, se till att du har förlängd bytesrätt eller förlängt öppet köp så att du kan byta eller lämna tillbaka fram till efter trettonhelgen. De flesta stora kedjor brukar erbjuda detta, i mindre affärer kan du behöva kräva det själv.

Du sparar: Ledsna barn och vuxna efter jul.

10

Ge dig lite lyx i julruschen. Fira Nobeldagen med familj och vänner uppklädda framför tv:n med något gott att äta och dricka. Billigare och troligen roligare än timmar hos frissan, klädhyror, taxi och framför allt festbiljetten — som i år kostar 1 600 kronor.

Du sparar: Minst en frackhyra, från 2 300 kronor.

11

Stora bakdagen. Välj det som betalar sig bäst som matbröd och lussebullar. Pepparkakor är kul men inte lika lönsamt.

Du sparar: Drygt 200 kronor — se paindemartin.blogspot.com

12

Handlar du på julmarknad, glöm inte att notera hur du når säljaren om du behöver klaga. Köper du något för mer än 300 kronor har du rätt att få ett kvitto. Du har samma skydd som konsument på en julmarknad som när du handlar i en butik.

Du slipper: Felaktiga varor.

13

Ska du skicka paket med posten, tänk på vikt och omfång både när du handlar klapparna och packar paketen. Det är stora skillnader i porto — ett paket på 2 kilo kostar 150 kronor, som brev kostar 2 kilo 72 kronor.

Du sparar: 78 kronor.

14

Använd butikernas eget julklappspapper. Även om de tar betalt är det billigare än papper i lösvikt. Exempel: Ica pappersautomat tar ca en krona metern. Presentpapp i färdig rulle kostar 4—10 kronor metern.

Du sparar: 30—90 kronor på 10 meter.

15

Krydda julsnapsen själv. Enkla Brännvin Special är bäst för hemkryddat. Gör små satser med olika kryddningar så kan du bjuda på stor variation utan att du behövt köpa en flaska av varje sort. En 75:a Special kostar 179 kronor, 75 cl i småflaskor kostar cirka 330 kronor.

Du sparar: 151 kronor.

16

Gör ett personligt julkort på datorn och mejla till släkt och vänner. De få som inte har dator kan få en utprintad version med posten. Billigare än att alla får julkort med frimärke.

Du sparar: Cirka 10 kronor per släkting.

17

Glöm inte pruta. Ju närmare jul desto lättare är det, särskilt på varor som är osäljbara efter jul. Köper fem familjer all trädgårdsbelysning ihop bör ni få 10—20 procent i rabatt.

Du kan spara: Minst 200 kronor.

18

Det går åt mycket småel i jultider. Satsa på en laddare och laddningsbara batterier. De kostar 30—40 kronor men går att använda upp till 500 gånger. Jämför det med 500 engångsbatterier a´ 8 kronor.

Du sparar: På sikt upp till 4 000 kronor per batteri.

19

Planera matinköpen så du inte köper för mycket. Ofta har stormarknaden bara storförpackningar och slänger du hälften gör du en dålig affär.

Du sparar: Se lucka 2!

20

Plastgran är trist och doftlöst men mycket billigare än färsk gran varje år — i år dessutom rekorddyra. Exempel: Kungsgran, färsk, 400 kronor. Plastgran 799 kronor.

Du sparar: 1 201 kronor på 5 år.

21

Marschaller i trädgården till jul och nyår? Mycket billigare och miljövänligare med påfyllbara facklor. Exempel: Fyra facklor plus 1 liter fotogen = 89 kronor. Marschaller för samma brinntid kostar det dubbla.

Du sparar: 89 kronor.

22

Besök delikatessdisken eller den fina matbutiken. För pastejer, charkuterier, ostar och delikatesser kan det löna sig att bara köpa den lilla mängd du ska ha för julmiddagen. Dessutom är kvaliteten ofta högre.

Du sparar: Både plånbok och smaklökar.

23

Se upp med presentkort som marknadsförs hårt

i jultider. Tänk på att den som får kortet av dig måste också ha tid att utnyttja det innan kortet går ut. Tänk också på att om en butik går i konkurs fryser alla presentkort inne.

Du sparar: Vänskap för framtiden.

24

Ha en timer på ljusslingorna i trädgården som släcker när alla somnat. Det håller elräkningen nere och är bra för miljön. Du sparar: samvetet och 6 kronor natten om slingorna är på 1 000 watt. Det blir 144 kronor i adventsmörkrets 24 nätter!

Sparat totalt: 10 107 kronor.