”Bric-fonder bra för långsiktigt sparande”

Annika Creutzer svarar på läsarnas frågor om privatekonomi

MIN EKONOMI
Foto: LOTTE FERNVALL
Annika Creutzer, chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24.se.

Margareta säger: Jag har tre underbara barnbarn som vi sparar varje månad till i Kapitalinvest. Är det ett bra alternativ?
Annika Creutzer säger: Det finns bättre alternativ. Fonden har en förhållandevis hög avgift 1,4 procent och den presterar ungefär som sitt jämförelseindex. Det är en av de allra största fonderna och därför trögrörlig. Den har en förhållandevis låg rating hos Morningstar.
Carro säger: Hejsan Annika. Jag har tänkt investera i lite fonder. Jag funderar på Bric-fonder. Låter det som ett bra val? Mvh Carro
Annika Creutzer säger: Bric, som står för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina (China), är ett bra alternativ om du är intresserad av dessa länder och vill slippa att själv räkna ut vilken marknad som är bäst för tillfället. Det är riskfyllt men inte lika riskfyllt som om du väljer en fond för ett enskilt land. Din spartid bör vara mer än 5 år för det är fonder som kan gå mycket upp och ner. När du ska använda pengarna bör du ta ut dem stegvis för att minska risken för att fonden är i en svacka vid uttaget. Personligen är jag förtjust i Bricfonder framför allt för långsiktigt sparande.
hagh säger: När fastställs brytpunkten för den statliga skatten 2010 och vilken blir den?
Annika Creutzer säger: Det är klart. Gränsen för statlig skatt höjs från 380 200 kronor till 384 200 kronor i taxerad årsinkomst (efter dina avdrag men före grundavdraget). Under denna gräns betalar du bara kommunal skatt. Gränsen för 25-procentig statlig skatt, så kallad värnskatt, höjs från 538 800 kronor till 544 600 kronor.
Ulrika säger: Hej Annika, vad har du för tips att ge inför jul om man är en fattig student utan extrajobb? Mvh Ulrika
Annika Creutzer säger: Ge bort tjänster. Det är alltid välkommet. Kan vara en barnpassning, fönstertvätt, snöskottning, laga eller stryka kläder, vindsröjning och annat som släkt och vänner inte har tid eller lust att göra.
Seppo säger: Hej Annika! Hur ser framtiden ut för svenska kronan, gentemot euron? Jag och min familj har tänkt att göra en lång semester resa i världen om några år, har sparat ihop en hel del men är lite fundersam om man bör spara i euron istället?
Annika Creutzer säger: Ju mer finanskrisen avklingar ju bättre kurs bör kronan få (dvs du behöver färre kronor för en euro). Men blir det oro så får kronan som andra mindre valutor ett sämre värde. Att förutspå valutor är bland det svåraste även för professionella placerare så jag rekommenderar er att istället se hur pengarna kan växa under tiden som ni sparar.
Jenny Lindfors säger: Vad är ett rimligt pris att spendera en julklapp på om man ska köpa julklappar till 20 stycken personer?
Annika Creutzer säger: Det beror helt på din ekonomi. Svensken handlar i genomsnitt julklappar för 3 000 kronor. Det kan vara mycket för många människor. Se efter vad du kan ge som är till stor glädje men som tar lite ur din plånbok. Se också vad jag svarade Ulrika ovan.
Thomas Bergman säger: Är det värt att som ung börja pensionsspara? Finns det någon risk i att pengarna är helt borta när jag blir 65?
Annika Creutzer säger: Du bör inte pensionsspara av egna pengar förrän du klarat av de stora investeringarna i livet som studier, familjebildning och bra bostad. Det är en dålig affär att ha pengar låsta i en pensionsförsäkring samtidigt som du behöver ta dyra topplån för att köpa en bostad. Däremot bör du vårda de pengar som betalas in till din pension från andra håll. Det är premiepensionsfonderna och det är den tjänstepension som du får genom ditt arbete, vanligen från 25 års ålder. Lär dig också vilka fällor det finns i pensionssystemet så att du inte missar framtida pension. Läs gärna pengar24:s Sparskola som du hittar på e24.se. Jag tror inte du behöver oroa dig för att pengar helt ska försvinna men sparar du lite, exempelvis 200 kronor i månaden så tar avgifter ofta så mycket att pengarna inte kommer att växa något utan urholkas av inflationen.
nadia säger: Hur kan en arbetslös med två barn leva på 1000 kr i månaden?
Annika Creutzer säger: Det är verkligen tufft! Antar att du avser efter hyra men före mat. Det bör då vara skäl för socialbidrag. Du kan få kostnadsfri hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare.
Ilsefin säger: Hej Annika, när tycker du att man ska binda sina lån? Och hur tycker du man ska binda? Ska man fortsätta ha en rörlig del?
Annika Creutzer säger: Rent ekonomiskt brukar rörlig ränta löna sig mest. Den bundna är ofta lite högre men se det som att du betalar en försäkringspremie. Du vet vilka kostnader du har framöver och slipper obehagliga överraskningar. Bind dock aldrig på längre tid än du tänker bo kvar. En rörlig del är alltid bra att ha. Då kan du göra extra amorteringar och därmed minska dina lån och din sårbarhet. Bundna lån kan du bara göra extrabetalningar på vid de tillfällen då lånet sätts om.
Margareta säger: Hej Annika! Tack för svaret om Kapitalinvest. Vad skall vi välja i stället? Margareta
Annika Creutzer säger: Du kan gå in på morningstar.se och jämföra olika fonder. Jag tycker det är bra att sprida sparandet på flera fonder, ex en Sverige alternativt Norden samt global indexfond och en liten, liten del som ska sparas länge i någon tillväxtmarknadsfond. Det finns också bra förslag av Ann-Sofie Magnusson i dagens Aftonbladet.
Kevin säger: Hej, om man bara har en liten slant kvar varje månad, vi säger 3-siffrigt, var kan man sätta in dem för att få bäst ränta på sitt sparande?
Annika Creutzer säger: Är det bara 200 kronor tycker jag inte att du ska jaga runt efter den sista tiondelen på räntan. Ett bra sparkonto utan krångliga avgifter och villkor kan vara bra. Det är väl också pengar du behöver ha relativt tillgängligt. Är det långsiktigt sparande kan du ha ett fondkonto och spara i aktiefonder. Det finns också nya banker som ger högre ränta. I så fall ska du kontrollera att det finns insättningsgaranti. Men tänk på att om banken, mot all förmodan går i konkurs, så kan det ta uppåt ett år att få ut pengarna.
Moderator säger: Detta var dagens sista fråga. Tack Annika Creutzer och tack alla som chattade!
Annika Creutzer säger: Tack för alla kloka och varierande frågor. Nästa vecka är jag tillbaka och svarar på frågor kring privatekonomin.