Dagens namn: Elsa, Isabella
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Min Ekonomi

Hur ska vi klara oss?

Uppmanas säga upp sig Åsa uppmanas att säga upp sig frivilligt för att söka jobb – en och en halv vecka efter den stora operationen här med familjen, Filippa, 4, och John, 42. Uppmanas säga upp sig Åsa uppmanas att säga upp sig frivilligt för att söka jobb – en och en halv vecka efter den stora operationen här med familjen, Filippa, 4, och John, 42. Foto: JONAS BILBERG

ÅSA, 40, STOCKHOLM

Tre dagar före jul ska Åsa, 40, genomgå sin tionde operation.

Tio dagar senare tvingas hon ut i arbetslivet. Om hon inte ligger på intensiven.

Åsa arbetade länge som friskvårdskonsulent och instruktör inom bland annat aerobic.

När hennes tredje barn föddes i maj 2005 fick hon multipla förlossningsskador. Efter nio operationer har hon kroniska smärtor i bäckenet, ständiga infektioner och kan inte sitta.

Förra vintern var hon på väg tillbaka och arbetade 75 procent, men med kontorsarbete.

–?Jag skulle bara behöva genomgå den sista operationen som skulle göra mig bra. Den gjorde mig i stället tyvärr ännu sämre.

Opereras igen

Under det senaste året har infektionerna avlöst varandra – och nu är hon återigen sjukskriven på halvtid. Vid årsskiftet utförsäkras hon av Försäkringskassan. Läkarna har samtidigt bestämt sig för ett nytt försök att lägga Åsa på operationsbordet – tre dagar före jul.

–?Då har jag tio dagar på mig att plötsligt bli helt frisk.

Specialisterna, på bland annat Karolinska sjukhuset, tror att Åsa om två år kan bli så bra att hon kan jobba mer än halvtid.

Men handläggare på Försäkringskassan säger att enda undantaget från de nya reglerna är om hon ”ligger på intensiven”.

MIKAEL GUSTAFSSON, 36, FALUN

Han har jobbat på bank sedan 1994. Men för cirka tre år sedan upptäcktes att Mikaels kropp slutat ta upp bland annat vitamin B12. Det skapade flera otäcka symtom och följdkomplikationer.

Han fick diagnosen CFS, kroniskt trötthetssyndrom, samt kronisk prostatit.

Mikael blir väldigt trött och får bland annat svår värk.

–?Kroppen fungerar inte alls som den ska.

Nu arbetar han halva dagarna och vilar andra halvan.

–?Om jag skyndar på är risken stor att det blir sämre igen.

Från och med 1 januari blir Mikael utförsäkrad av Försäkringskassan.

Då måste han gå på möten på Arbetsförmedlingen för att få rätt till aktivitetsstöd – trots att han redan har ett jobb.

Samhall kan bli sista utvägen.

MARIA ARONSSON, 32, KARLSTAD
Hon har kronisk smärta i händerna.

–?Det känns som jag ska dö när det är som värst.

Enligt landets främsta läkare måste Maria Aronsson leva med sjukdomen. Det hindrar inte Försäkringskassan att skicka ut henne på arbetsmarknaden efter sex år.

Hon har utretts på Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och fått diagnosen tunnfiberneuropati, vilket innebär en svår nervskada.

–?Trots konstant värk 24 timmar om dygnet har jag nu fått besked om att jag ska stå till arbetsmarknadens förfogande från och med årsskiftet.

Och trots att det är landets främsta medicinska experter på området som säger att det inte finns någon möjlighet för Maria att klara av att arbeta, tycker Försäkringskassans läkare – som inte ens har träffat henne – att deras intyg inte räcker.

–?Det är ett rent hån.ANGELICA ÅSTRÖM, 47, ROBERTSFORS
Hon har överlevt tre svåra olyckor. Men nu håller Försäkringskassans nya regler på att knäcka henne.

–?Jag kommer väl att få leva på socialbidrag resten av mitt liv.

Mc-olycka 1984. Bilolycka 1991. Och en ridolycka för fem år sedan. Angelica Åström har bland annat ett krossat knä, pisksnärtskada och en nervskada i ryggen, med kroniska smärtor som följd.

–?Jag har tjurat och försökt komma tillbaka och jobba. Men varje gång har jag blivit sjukskriven eftersom kroppen kollapsat totalt. De senaste åren har jag kunnat jobba knappt 25 procent, säger hon.

Vid årsskiftet blir hon utförsäkrad av Försäkringskassan. Som en extra julklapp förlorade både hon och sambon nyligen jobben vid fabriken på orten.

–?Nu när de drar in sjukbidraget har jag noll spänn i inkomst. Det känns för djävligt.


PIA HERTONSSON, 32, MALMÖ
Hon lider av en pisksnärtskada efter en bilolycka 2002. Sjukskriven sedan 2004: värk i rygg, armar, koncentrationssvårigheter och sömnsvårigheter.

Trots läkarintyg på att Pia har nedsatt arbetsförmåga säger Försäkringskassan stopp.

Det blir inga mer pengar.

–?Jag tycker reglerna är helt galna. Det är svart eller vitt. Antingen är man dödssjuk, eller så ska man tillbaka i arbetslivet.

Det värsta för Pia är att hon känner sig misstrodd.

–?Det är kränkande att de kan bagatellisera mitt lidande. Att de inte tror på mig.

Hon har hittat det, under förutsättningarna, perfekta halvtidsjobbet som doktorand vid Lunds universitet.

Efter nyår tvingas hon delta i Arbetsförmedlingens nya introduktionsprogram.

–?Klarar jag inte av att vara med blir jag utan pengar. Då får jag klara mig på halv lön.EVA KIHLBERG, 44, DEGERFORS
För tio år sedan tvingades hon sluta som undersköterska på grund av dålig rygg och diskbråck.

Sedan dess har Eva Kihlberg gjort allt för att komma tillbaka. Hon gick på rehabilitering och skaffade sig ett kontorsjobb.

–?Ryggen klarade inte av det heller.

För ett år sedan arbetstränade hon. Försäkringskassan ville testa hennes arbetsförmåga.

Det slutade på sjukhus och en stor diskbråcksoperation. Nu tvingas Eva tidvis ta smärtstillande tabletter. Och kan ibland inte ens klä på sig själv.

I slutet av januari ska Eva stelopereras. Trots det blir hon utförsäkrad redan vid årsskiftet.

–?Nu förbereder jag mig mentalt på att inte få några pengar i januari och hoppas få en tid på socialen så jag kan handla mat till mig och barnen och få hjälp till hyran så jag inte till råga på allt elände också blir vräkt.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Han tvingas leva på 1600 kronor i månaden

Får inte ekonomin att gå ihop

MAGERT MED PENGAR

  De som utförsäkras vid nyår får sin sista sjukpenning dagarna före julafton.

  För att få nya pengar måste man delta i så kallad arbetslivsintroduktion. Den ersättningen betalas också ut av Försäkringskassan. Men hur mycket pengar, mellan 223 och 680 kronor om dagen, det blir fastställs av den a-kassa den utförsäkrade är med i.

  Den som börjar arbetslivsintroduktionen den 4 januari hinner bara gå i ungefär en vecka för att få nya pengar i slutet av januari. Normalt tar det två veckor för Försäkringskassan, som sköter utbetalningarna, att behandla utbetalning av aktivitetsstöd.

  Denna första utbetalning blir alltså ganska mager. Den lägsta ersättningen, 223 kronor per dag, gäller även för dem som ännu inte fått rätt ersättningsnivå fastställd av sin a-kassa. Utbetalningen i slutet av januari kan alltså stanna på 1 115 kronor.

  Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin lovar nu de utförsäkrade fastställd a-kassa i slutet av januari. En schablon ska underlätta för a-kassorna, som då slipper inkomstpröva alla drabbade. Men Harald Petersson, ordförande för A-kassornas samorganisation som ska programmera in de nya ersättningarna, är tveksam om de hinner.

  Det finns inga fasta utbetalningsdagar för aktivitetsstöd. Nästa utbetalning kan alltså komma exempelvis 14 dagar senare.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet