Internetfonderna decenniets flopp

Rysslandsfonder överlägsna vinnare

MIN EKONOMI

Internet blev knappast bara en fluga som vissa trodde för tio år sedan. Men internetfonderna är årtiondets flopp, fortfarande nere för räkning efter IT-bubblan 2000.

Decenniets vinnarfonder har siktet inställt på Ryssland.

För tio år sedan var det teknik- och internetaktier som gällde. Kurserna var uppblåsta i en global IT-bubbla. Sedan small det rejält i sektorn.

Vid tröskeln till 2010 kan man konstatera att det aldrig blev någon återhämtning att tala om.

Internetfonderna var en fluga som dog ut. Under årtiondet 2000–2009 ligger de på –75 procent, enligt en sammanställning gjord av nätmäklaren Avanza. För teknikfonderna är det –65 procent som gäller.

Tillväxtfonder

Finans- eller bioteknikfonder tillhör inte heller årtiondets glädjespridare. Andra stora förlorare är globala fonder eller fonder med inriktning på Japan och Nordamerika.

På uppsidan radar fonder med koppling till tillväxtregioner upp sig.

Bäst i klassen är Rysslandsfonderna med ett snittlyft på 800 procent på tio år, och Kinafonderna med +300 procent.

– Allt handlar nästan om råvaror. Det fångas upp där. Och jag tror denna sektor fortsätter att gå bra. Råvaror blir en alltmer trång sektor så länge konsumtionen ser ut som den gör, säger Niklas Lundberg, vd för fondanalysföretaget Indecap.

Energifonderna kniper årtiondets sjätteplats med en uppgång på 90 procent på tio år. På femteplats ligger bästa branschfonden, fastigheter, på +140 procent.

Svenska aktiefonder har också klarat sig hyggligt med +8 procent på slutraden i Avanzas tabellverk.

– Det beror på att Stockholmsbörsen har gått bra. Det har inget med fondförvaltarna att göra, säger Lundberg.

Hög tröskel

Han vill även lyfta fram vad han anser vara den största "revolutionen" på fondmarknaden under årtiondet: fond-i-fonder med inriktning på hedgefonder.

De ligger inte bara på rejält plus, men är även den typ av fond som brukar klara sig bäst när det kränger som värst på marknaden.

Six Harcourt HFXS-index, där alla svenska hedgefonder ingår, har lyft 71 procent sedan indexstarten januari 2001. Enda året med negativ utveckling var krisåret 2008, då det blev –3,7 procent.

Fast tröskeln in i hedgefonderna via fond-i-fonder är hög för många hushåll, med minsta insats på 50 000 kronor hos etablerade förvaltare.

FAKTA

Vinnare och förlorare

Vilka fonder man sparar i spelar stor roll, inte bara när börsen kraschar eller det är rally. En satsning på Rysslandsfonder har på tio år gett +800 procent, medan en internetfond under samma period har tappat 75 procent av sitt värde.

Topplistan, i procent 2000–2009:

Ryssland +800

Kina +300

Latinamerika +270

Östeuropa +250

Fastigheter +140

Energi +90

Sverige +8

Europa +7

Allemansfond +4

Bottenlistan, i procent 2000–2009:

Internet –75

Teknik –65

Japan –55

Global –34

USA –30

Nordamerika –24

Bioteknik –20

Finans –20

Läkemedel –4

Källa: Avanza (TT)

Joakim Goksör/TT

ARTIKELN HANDLAR OM