2009 – ekonomiskt toppår för de flesta

MIN EKONOMI

Det har varit ett mycket gott år för de allra flesta hushåll. Den genomsnittlige svensken har fått ett rekordstort tillskott i plånboken. Och vi sparar som aldrig förr.

2009 kommer att gå till historien som ett av de bästa åren för de svenska hushållen, även om det finns många som fick det sämre när arbetslösheten steg och ersättningar blev sämre.

Men ser vi till de genomsnittliga siffrorna så var 2009 ett toppenår.

Året började med nya skatte­sänk­ningar. Vi fick ännu ett steg i jobb­skatte­avdraget som gav alla med löneinkomster mer pengar. Tillsammans med sjunkande räntor och högre löner så blev det allt annat är finanskris för de flesta hushåll.

Och pengarna har vi fått behålla ­utan att inflationen ätit upp något av dess värde. Ja, inflationen var till och med så låg att den varit negativ, priserna har sjunkit och våra pengar har räckt till ännu mer.

Vi har fortsatt att shoppa men inte i samma omfattning som tidigare år. Trots att vi i genomsnitt fått mer pengar att göra av med, jämfört med andra länder, så väljer vi den lite försiktigare linjen. Vi ligger faktiskt efter både EMU-länderna och USA när det gäller den privata konsumtionen.

Istället slår vi rekord i sparande. Kanske sparar vi mest av alla länder i västvärlden.

De flesta tänkte klokt och var försiktiga med sina pengar, framför allt med de stora investeringarna. Bland annat så sjönk försäljningen av nya bilar kraftigt. Däremot gjorde vi av med ­något mer pengar i den vanliga detaljhandeln.

Undantaget när det gäller stora investeringar är bostäder. Priser på ­villor och bostadsrätter gick upp i takt med att räntorna sjönk. Det är först nu, nära årsskiftet, som vi kan märka en försiktighet inför nästa års väntade räntehöjningar.

Vi valde också att spendera mer pengar hemma i Sverige under 2009. Framför allt var det sommarresorna som i stor utsträckning blev resor

i Sverige. Var sjätte krona som vi tidigare spenderade utomlands blev istället till svensk konsumtion.

Räntesänkningarna under 2009 gav ett rejält tillskott till alla med bolån. Från toppen i november 2008 på cirka 5,8 procent föll den rörliga boräntan till i dag cirka 1,5 procent. Det innebär att på ett miljonlån har månadskostnaden fallit med cirka 2 500 kronor och är i dag bara 875 kronor.

Även om vi sparar som aldrig förr så lånar vi också mer än någonsin. I år når vi över gränsen 2 500 miljarder kronor i lån för hushållen. Cirka 2 200 miljarder av dessa är bostadslån. Det är också bostadslånen som växer mest.

Under 2009 har vi också kunnat glädja oss åt att pensionsbesparingar och andra pengar som placerats i aktier har vuxit i värde. När det återstår bara två veckor av handel på Stockholmsbörsen har den hittills under året stigit med nästan 50 procent.

Utsikterna för 2010 är dock inte lika ljusa. Som i alla finanskriser och lågkonjunkturer så drabbas hushållen ­senare än finanssektorn och företagen i det förlopp som brukar ta fem till sju år. Nu kommer arbetslösheten att slå till med kraft, samtidigt som vi kan vänta stigande räntor och en högre ­inflation. Men å andra sidan är det val­år och då ökar både optimismen och konsumtionen.

FAKTA

Läsarfrågan

Hej! Hantverkarna har inte blivit klara i tid och jag vill inte betala förrän de gjort klart vad de ska. Hur ska jag då kunna få skattereduktion för ROT-arbete för 2009?

Eva

Annika: Du måste ha betalat fakturan senast vid årsskiftet och arbetet ska vara utfört senast 31 januari 2010. Jag föreslår att du kan betala en del nu och ta resten på 2010 års inkomst. Helt rätt av dig att inte betala hela jobbet förrän när allt är klart och du är nöjd.

Annika Creutzer, Chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24

ARTIKELN HANDLAR OM