Nu är det dags för ett riktigt prylröj

MIN EKONOMI

Snart stundar ett nytt år.

Det är ett underbart tillfälle att rensa ut gammalt, sortera upp saker och ting och få lite bättre struktur på vardagen.

Julhandeln väntas slå nytt rekord i år igen. Våra hem fylls med allt fler prylar.

Ofta blir det så mycket att vi till slut inte vet vad vi har. En av de saker som retar mig är när jag tror jag saknar något, går ut och köper det – för att en tid senare hitta precis det jag köpte bland allt jag redan hade. Jag har helt enkelt glömt bort att jag redan ägde prylen.

När det händer finns det bara en medicin: ett riktigt prylröj.

Det gäller särskilt allt det vi bara använder en gång om året, som till jul. När nästa december kommer ska jag veta var lucianattlinnet ligger. Och ser linnet litet ut i år så ska jag skaffa ett nytt på rean nu, inte vänta tills dagarna före Lucia nästa år. Och alla julsaker ska läggas ner och packas in i skåpet i den ordning de senare ska tas fram. Adventsljusstaken ska ligga allra närmast.

Nästa lön, som de flesta av oss får i slutet av januari, brukar vara årets mest efterlängtade. Mycket av förra lönen gick kanske åt redan till jul och en hel del försvann på fester och resor. Sedan försvann kanske även en del till sådant som måste köpas inför terminsstarten: kläder, och avgifter för olika aktiviteter, som det där gymkortet många av oss skaffar när vi inser var all god mat placerat sig.

Det sämsta är att låna till konsumtionen fram till lönen. Försök i stället att omsätta saker och ting du inte behöver till pengar. Det är också en bra anledning till att röja.

Sälj på Blocket eller Tradera och lämna in snygga kläder på kommissionsförsäljning. Kanske får du i morgon några julklappar som inte passar eller som du inte gillar. Hellre än att de bara blir liggande på hyllan kan du kanske lämna tillbaka dem och byta mot något du annars hade haft behov av att köpa.

Kan du inte lösa dina ekonomiska problem så här så tycker jag att pantbanken är ett bra alternativ för dig som behöver låna lite under en kort tid. Det värsta som kan hända om du inte kan lösa lånet är att du förlorar de saker du pantsatt. Du hamnar inte hos Kronofogden, vilket lätt kan hända med andra dyra smålån.

Den tredje anledningen till att röja är att det brukar kännas så mycket bättre efteråt. Att omge sig med för mycket saker och inte ha någon ordning på dem brukar kineserna kalla för dålig Feng Shui. Det tar energi från oss. Det finns mycket att lära kring Feng Shui men jag har bara tagit till mig det enklaste, att var sak ska vara på sin plats och olika delar av bostaden ska ha olika funktioner – för då mår vi bättre.

För min del gäller det i år att röja bland alla foton. Alla dessa kort som jag framkallat (för tusentals kronor) sedan filmrullarnas tid som ligger i skokartonger. De ska nu in i fotoalbumen där de hör hemma så vi tillsammans kan glädjas åt dem och minnas.

God jul!

FAKTA

Läsarfrågan

Är det lätt att göra en enkel bouppteckning själv i stället för att dessa byråer tar hand om det hela för flera tusenlappar?

ByggareBo

Annika: Ja, jag tycker att det är lätt. Jag har gjort flera stycken. Anvisningarna från Skatteverket är lätta att förstå. Se bara till att alla papper har kommit från banker, försäkringsbolag och övriga. Men jag tycker att du ska ta proffs till hjälp om det är komplicerade ägarförhållanden, risk för arvstvister och liknande.

Annika Creutzer, chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24