Påskyra på Stockholmsbörsen

Stängde på årets högsta nivå

MIN EKONOMI

Stockholmsbörsen vände uppåt på skärtorsdagen och stängde på årets högsta nivå.

Energiaktierna ledde uppgången.

Kurserna steg redan i morgonhandeln på Stockholmsbörsen. Och när börshandeln stängde vid lunchtid hade OMXS-index stigit till 328,8, upp 1,3 procent till nytt årshögsta.

Under natten hade de ledande börserna i Asien inlett april med breda kurslyft. Tokyobörsens Nikkei 225-index steg i torsdagshandeln med 1,4 procent

I Stockholm var det energiaktierna som ledde uppgången med ett lyft på 3,0 procent. PA Resources gick bäst med en uppgång på 4,4 procent och Alliance Oil steg med 3,7 procent.

Räntorna på bolånen sjönk i mars, enligt ny statistik. Femårsräntan minskade i snitt 0,22 procentenheter medan de rörliga räntorna, inklusive dem med högst tre månaders bindningstid, sjönk 0,11. Swedbank steg med 5,3 procent medan Handelsbanken gick svagast av storbankerna med en uppgång på 1,2 procent.

I den rekordstarka nybilsstatistiken från branschorganisationen Bil Sweden fanns samtidigt en överraskande nedgång för försäljningen av tunga lastbilar, över 16 ton, som föll med 32 procent till 361 fordon. De totala nyregistreringarna av lastbilar ökade annars i mars med 10 procent.

Volvo steg med 1,9 procent medan Scania steg marginellt, upp 0,1 procent.

Aktiespararna avvisade på torsdagen det sydkoreanska riskkapitalbolaget KDB-T Stones bud på 20 procent av aktierna i Anoto. Anoto, som är verksamt inom digital pennteknik, får tummen ned av Aktiespararna. KDB-T Stone bjuder 5:40 per aktie, kontant, eller totalt 139 miljoner kronor. Anotos börskurs låg stilla på 5:50 kronor.

"Budet är ett exempel på ett så kallat partiellt bud och utgör ett alltför billigt sätt för budgivaren att skaffa sig en dominerande position i Anoto", skriver Aktiespararna.

TT