Nytt varsel från Handels

Ökade trycket i konflikten

MIN EKONOMI

– Ni är brevduvor.

– Ni är oansvariga.

Så lät det från Handels respektive Svensk Handel sedan förhandlingarna brutit samman och facket trappat upp konflikten med ett nytt strejkvarsel.

Medlarna konstaterade på skärtorsdagen att parterna står alltför långt ifrån varandra. Under påskhelgen blir det inga förhandlingar. På måndag eftermiddag är medlarna disponibla igen.

Över 3 000 nya tas ut i strejk

Efter sammanbrottet meddelade facket Handels att konfliktvarslet gentemot arbetsgivarmotparten Svensk Handel utvidgas. Från och med den 16 april tas 3 453 medlemmar på 14 arbetsplatser ut i strejk. Alla arbetsplatser är lager.

Samtidigt drar Handels tillbaka varsel från en del av de cirka 70 butiker där medlemmarna skulle ha gått ut i strejk den 8 april.

– Det är sådana butiker som har koppling till lagren, sade Handels förhandlingsledare Tommy Tillgren på en pressträff i LO-borgen.

Över 6 600 totalt

Tillsammans med de ursprungligt lagda varslen som kvarstår blir det en väsentlig utvidgning av konflikten.

– Det är nu totalt 6 629 anställda som är varslade, bekräftade Malin Brikell, pressekreterare på Handels.

Förutom löneökningar är parterna främst oense i bemanningsfrågan, fast där har man ändå närmat sig något. Närmast står man i frågan om rätten att gå upp från deltid till heltid. En annan stridsfråga är låglönepotter som i Handels fall till stor del skulle gynna kvinnliga medlemmar.

Handels ondgör sig över arbetsgivarnas samordning, detta att Svenskt Näringsliv ständigt är beredd i bakgrunden för avstämning om vad som är acceptabelt eller inte.

– Det är som att förhandla med en brevduva, tyckte Tommy Tillgren efter sammanbrottet.

Hård press

Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel, kallade Handels lönenivåkrav oansvariga, särskilt i ljuset av att andra låglöneförbund som Hotell- och restaurang, Kommunal och Transport kan komma att kräva lika mycket som Handels får ut.

Att det nya varslet sätter hård press på företagen, är inget Svensk Handel sticker under stol med. Av matvarukedjan Icas fem lager är fyra uttagna.

– Det blir konsekvenser och det är främst kunderna som påverkas negativt. Det är klart omständligt, men vi hoppas att det löser sig, sade Anna Hedström, informatör på Ica till TT.

Uppskjutet varsel

Medlarna sköt på torsdagskvällen upp det varsel om övertidsblockad som har lagts av Pappers. Varslet skulle ursprungligen träda i kraft på måndag den 5 april, men senareläggs nu med en vecka – något som upprör Pappers förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg.

– Det är en ren provokation. Problemet är inte tidsbrist utan vår motparts bristande förhandlingsvilja. Det här försämrar förutsättningarna för att nå ett avtal den kommande veckan, säger han.

TT