Politiker får hjälp till jobb

Kostar miljoner – utan att arbeta

Klicka på bilden för att göra den större.
MIN EKONOMI

Nu ska avdankade riksdagsledamöter jobbcoachas.

Det kan sänka skattebetalarnas kostnader för deras fallskärmar – 193 miljoner kronor de senaste sex åren.

– Det är viktigt att ta tillvara på riksdagsledamöternas enorma kompetens, säger den nu arbetslösa Inger Segelström (S).

Foto: LASSE ALLARD
”enorm kompetens” Inger Segelström satt tidigare i riksdagen för Socialdemokraterna och får nu ut 43 295 kronor i månaden i fallskärm. ”Jobbcoacher låter som en bra idé”, säger hon.

Avgångna riksdagsledamöter ska erbjudas ”rådgivningsinsatser för att återgå till yrkesverksamhet”. Jobbcoachningen får kosta 50 000 kronor per ledamot, enligt beslutet i Riksdagsstyrelsen häromveckan.

Målet är att sänka kostnaden för riksdagsledamöternas fallskärmar, den så kallade inkomstgarantin. Första året en ledamot med tre år i riksdagen lämnar huset får han eller hon 528 000 kronor i inkomstgaranti.

193 miljoner sedan 2004

kritisk Förre EU-parlamentarikern Jens Holm (V) tycker inte att särskilda jobbcoacher för gamla riksdagsledamöter är någon bra idé.

Aftonbladet har tagit fram siffrorna som visar hur dyrt systemet är för skattebetalarna. Bara sedan 2004 har det kostat 193 miljoner kronor. Just nu betalas två miljoner i månaden ut till 78 före detta riksdagsledamöter och EU-parlamentariker. I genomsnitt får de 25 176 kronor varje månad. Genomsnittsledamoten har haft inkomstgarantin i 4,5 år och kan behålla den i ytterligare 3,5 år. Ska samtliga dessa 78 personer jobbcoachas kostar det staten ytterligare 3,9 miljoner.

Bland de före detta riksdagsledamöterna går åsikterna isär om jobbcoachning:

– Jag har precis sökt jobb och väntar på att komma på anställningsintervju. Jag räknar med att fixa det själv. Men jobbcoacher låter som en bra idé. Det är viktigt att ta tillvara på riksdagsledamöternas enorma kompetens, säger förra S-riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Inger Segelström, 58.

Hoppar in extra

Hon har 43 295 kronor i månaden i inkomstgaranti och kan få pengar i ytterligare sex år. Men hon räknar med att utnyttja inkomstgarantin i högst ett år.

Förra M-riksdagsledamoten Maud Ekendahl, 60, har själv ordnat korta sjuksköterskeinhopp på sistone och ser inget behov av jobbcoachning. Hon räknar med att använda inkomstgarantin i flera år till, med avdrag för andra inkomster hon får in. Ekendahl, som före riksdagen jobbade inom vården, tycker att det är rimligt att hon får 33 000 kronor i inkomstgaranti:

”Det funkar ju så”

– Vem som helst skulle tacka ja till det. Man är dum om man inte säger ja. Vad skulle jag då försöja mig med, ströjobb på äldreboenden?

Vilka nivåer hamnar jag på då?

Förra V-riksdagsledamoten och nuvarande FI-talespersonen Gudrun Schyman vill inte uttala sig om jobbcoachning för riksdagsledamöter, men tycker att hon gör rätt för de 19 668 kronor hon har i inkomstgaranti:

– Det funkar ju så, vartefter jag får inkomster så sjunker ersättningen. Det är väldigt bra. Jag jobbar på allt vad jag kan.

1 av 2
Maud Ekendahl (M), Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), Henrik S Järrel (M), Inger Segelström (S), Inger Schörling (MP), Helene Goudin (Junilistan), Lennart Beijer (V), Marianne Eriksson (V), Lennart Daléus (C) och Gudrun Schyman (Fi) – alla har de inkomstgaranti.

Så mycket får före detta ledamöterna i månaden