Skogs förbereder för lockout nästa vecka

På måndag träder Pappers varsel om blockad i kraft

MIN EKONOMI

Skogsindustrierna förbereder för lockout.

På måndag klockan 13 har de förbundsmöte – där beslutet tas..

Parterna förhandlar nu åter med varandra, efter en veckas uppehåll. Men om inte avtal träffats före måndag träder Pappers varsel om blockad mot nyanställningar och inhyrning av personal i kraft. Pappers har också lagt ett andra varsel som innebär total arbetsnedläggelse vid sex industrier och som träder i kraft den 16 april.

”Avtal inom normen”

"Skogsindustrierna vill ha ett avtal. Alla andra avtal inom industrin är på plats, och Skogsindustrierna har erbjudit Pappers avtal enligt den satta industrinormen. Strejk och konflikt förlorar alla på. Därför vill vi träffa ett avtal i helgen. Samtidigt förbereder vi oss för konflikt. Vi kan inte utesluta att själva vidta möjliga motåtgärder, till exempel lock-out. Dock tas inte beslut om eventuella motåtgärder förrän i början av nästa vecka", skriver Marie S Arwidson, vd på Skogsindustrierna.

Anledningen till förbundsmötet är att det är det organ som tar beslut om möjliga motåtgärder till det varsel om konflikt som Pappers lagt, till exempel lockout, skriver Skogsindustrierna i ett pressmeddelande.

Siktar på avtal i helgen

Skogsindustriernas vd Marie S Arwidson är förhoppningsfull om förhandlingsläget med Pappers.

– Vi siktar på ett avtal i helgen. Jag tycker vi har goda förutsättningar att nå ett avtal, säger hon till TT.

Om inte, bryter fackets varslade övertidsblockad ut på måndag.

– Det kommer att innebära störningar och extra kostnader för företagen, säger Arwidson.

Strejk kostar 50 miljoner per dag

Den varslade strejken mot sex företag som bryter ut senare i veckan blir betydligt dyrare.

– Den kommer att kosta minst 50 miljoner kronor om dagen, säger hon.

De frågor som kvarstår att lösa är bland annat löneökningarnas storlek. Enligt Arwidson vill Pappers ha mer än vad övriga avtal i industrin har landat på. Även bemanningsfrågan och återanställningsrätten spökar.

TT