Elen dyrare igen

Kunder med rörligt pris får största räkningen i mars

MIN EKONOMI

Elkunder som inte aktivt valt rörligt eller bundet elpris får den största elräkningen i mars.

Tillsvidarepriset på el, som inaktiva kunder tilldelas, är åter dyrast visar färsk statistik från Energimarknadsinspektionens prisjämförelse elpriskollen.se.

Varmare väder och mera el från kärnkraftverken har inneburit att både det fasta elpriset och det rörliga elpriset fallit jämfört med de extremt höga priserna under januari och februari. Fortfarande är dock priserna förhållandevis höga.

Förlorar på rörligt

De fasta priserna ligger uppemot 20 procent högre än de priser som gällde under mars i fjol och de rörliga priserna är omkring 20 procent högre än samma månad 2009.

De största förlorarna under mars är dock de elkunder som har ett tillsvidarepris. Det priset steg kraftigt under mars. Inte sedan januari 2009 har tillsvidarepriset varit så högt. Skälet är bland annat att tillsvidarepriserna är trögrörliga, ändringar måste aviseras två veckor i förväg, och normalt ligger de priserna över det rörliga elpriset.

Sparar upp till 4 000

– Det är i stort sett aldrig bra att ha tillsvidarepris, konstaterar avdelningschef Tommy Johansson på Energimarknadsinspektionen.

– Våra beräkningar visar att en konsument som i mars 2009 tecknade ett avtal om fast eller rörligt pris och därmed aktivt valde bort tillsvidarepriset har sparat upp till 4 000 kronor under det senaste året, säger Johansson.

FAKTA

Elpriserna i mars

Under mars kunde konsumenter i villa med en årlig förbrukning på 20 000 kilowattimme teckna avtal om fast pris i ett år till 108 öre per kilowattimme och fast pris i tre år till 105 öre per kilowattimme.

De som hade rörligt elpris betalade i mars i snitt 121 öre per kilowattimme medan de med tillsvidarepris betalade i snitt 128 öre per kilowattimme.

Konsumenter i lägenhet med en årlig förbrukning på 2 000 kilowattimme kunde under mars teckna avtal om fast pris i ett år till 121 öre per kilowattimme och fast pris i tre år till 117 öre per kilowattimme. Snittpriset för rörligt var 134 öre per kilowattimme medan de med tillsvidarepris i snitt betalade 145 öre per kilowattimme.

Källa: Energimarknadsinspektionen, TT

TT