Hopp om Pappersavtal i helgen

MIN EKONOMI

Facket Pappers och motparten Skogsindustrierna hyser gott hopp om att få till ett avtal i helgen. Om inte, bryter fackets varslade övertidsblockad ut på måndag.

Parterna fortsatte att förhandla under fredagen efter en veckas uppehåll. Enligt Pappers förs förhandlingarna i en konstruktiv anda, men något genombrott vill ingen tala om.

Pappers stora förhandlingsdelegation samlas i Stockholm under helgen. Syftet är att göra ett allvarligt försök till att nå ett avtal innan övertidsblockaden träder i kraft på klockan 18.00 den 12 april.

Hoppfull om läget

Pappers har också lagt ett andra varsel som innebär total arbetsnedläggelse vid sex industrier från och med den 16 april.

Skogsindustriernas vd Marie S Arwidson är förhoppningsfull om förhandlingsläget.

– Vi siktar på ett avtal i helgen. Jag tycker vi har goda förutsättningar att nå ett avtal, säger hon.

Storlek på löneökningar

Skulle övertidsblockaden bryta ut på måndag blir följden störningar och extra kostnader för företagen. Riktigt svidande blir det om den varslade strejken senare i veckan blir verklighet.

– Den kommer att kosta minst 50 miljoner kronor om dagen, säger Marie S Arwidson.

De frågor som kvarstår att lösa är bland annat löneökningarnas storlek. Enligt Marie S Arwidson vill Pappers ha mer än vad övriga avtal i industrin har landat på. Även bemanningsfrågan och återanställningsrätten spökar.

Skogsindustrierna har kallat in sitt förbundsmöte till måndag eftermiddag. Anledningen är att förbundsmötet är det organ som tar beslut om möjliga motåtgärder till de konfliktvarsel som Pappers lagt, till exempel lock-out.

TT