Elektrikerfacket dömer ut budet

”Innebär sänkt lön och försämrade villkor”

MIN EKONOMI

Det drar ihop sig i avtalsrörelsen. På lördagen fick parterna i elektrikerkonflikten ett bud – som facket dömer ut.

Även Pappers och Skogsindustrierna fick ett bud – som arbetsgivarna kommer att säga ja till.

Elektrikerförbundets förhandlare, Ronny Wenngren.

Medlarna, de opartiska ordförandena (Opo), har begärt att Elektrikerförbundet (SEF) och Energiföretagens arbetsgivareförening (EFA) ska svara på budet klockan 16 på söndagen.

EFA:s vd Ulrika Egerlid Schotte ville inte kommentera något om innehållet.

– Jag kan inte föregå de diskussioner som vi har i vår förhandlingsdelegation och styrelse, sade hon till TT.

Mer talför var SEF:s förhandlingschef Ronny Wenngren:

– Budet innebär lönesänkningar och försämringar i allmänna villkor. Jag vet inte vad vi kommer att svara, men normalt sett är vi inte beredda att betala själva för att ge arbetsgivaren arbetsfred.

Kan trappas upp

TT: Har ni fått igenom något av era krav i budet?

– Nej, ingenting.

– Efter klockan 16 i morgon (söndag, reds anm) kommer det att hända saker. Du kan säkert dra slutsatser av vad jag har sagt, sade Ronny Wenngren, utan att vilja klargöra om det innebär en upptrappning av konflikten.

För att få ett acceptabelt kraftverksavtal har SEF tidigare varslat om två övertidsblockader. De träder i kraft den 15 respektive 19 april. Det senare innebär bland annat att leveranser till Oskarshamns kärnkraftverk stoppas.

– Jag är oerhört bekymrad av de tunga varsel som redan ligger. De innebär risk för höjda energipriser, befarar Ulrika Egerlid Schotte.

Accepterade direkt

Vid 20-tiden på lördagen fick facket Pappers och motparten Skogsindustrierna ett medlarbud.

– Både nivå och innehåll är helt i linje med redan ingångna avtal inom svensk industri, det vill säga en norm på 3,2 procent över 22 månader. Vi kommer att rekommendera vår styrelse att acceptera budet, sade Skogsindustriernas vd Marie S Arwidson till TT en kort stund efter att hon sett budet.

Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg är inte förvånad över att medlarna har lagt ett bud som motsvarar vad andra fått hittills i årets avtalsrörelse. Mer ville han inte säga om budet på lördagskvällen.

Även de här två parterna ska svara sina medlare klockan 16 på söndagen.

Blir det inget avtal bryter fackets varslade övertidsblockad ut på måndag klockan 18. Pappers har också lagt ett andra varsel som innebär total arbetsnedläggelse vid sex industrier från och med den 16 april.

TT