Tvärnit i lärarförhandlingar

Parterna träffades igen i dag måndag

MIN EKONOMI

Det kärvar i förhandlingarna om nya löner för landets lärare. Arbetstiderna och fördelning av löneutrymme är två stötestenar.

På måndag träffas parterna på nytt.

– Vi har haft ett möte och kom då överens om att gå hem och diskutera en del frågor. Vad det gäller vill jag inte säga. Nu ska vi träffas igen för att gå vidare. Inga bud är lagda, säger Agneta Jöhnk, förhandlingsansvarig vid Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Står ni och lärarfacken långt ifrån varandra?

– Det får vi se när vi träffas på måndag, säger Agneta Jöhnk.

Uppgifter finns om att arbetsgivarsidan, SKL, vill fördela löneutrymmet så att de bästa lärarna ska få en större del av potten.

Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande vill inte kommentera uppgiften.

– Det finns inga bud lagda, och inga bud har blivit avvisade. Det viktiga nu är att förhandlingarna kommer igång så att Sveriges lärare inte behöver ligga i botten på den europeiska löneligan. Det är en jätteviktig fråga, säger hon.

– SKL måste ta ansvar för att förhandlingarna kommer igång. Det har varit väldigt låsta positioner hittills, säger Eva-Lis Sirén.

Parterna i förhandlingarna om nya lärarlöner stod redan tidigare långt från varandra. Både Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet har med skärpa avvisat SKL:s förslag att locka fler lärare att slopa sommarlovet och gå över till vanlig semester i utbyte mot högre lokala lönepåslag.

Även inom SKL finns en spricka. Folkpartiets representant Lennart Gabrielsson hoppade av förhandlingarna i protest mot att de andra partierna vill öka regleringen av lärarnas arbetstider.

Även Vänsterpartiet och flera tunga kommunpolitiker i Socialdemokraterna har varnat Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna i SKL:s ledning för att försöka lösa sådana frågor centralt.

TT