”Geely kommer att sluka Volvo”

Foto: AP
Li Shufu.
MIN EKONOMI

Volvo ett självständigt bolag – eller slukat av Geely Automobile?

Biltillverkaren Geelys vd Gui Shengyue har ännu en gång väckt osäkerhet om hur självständigt Volvo Personvagnar kommer att bli i Geely-gruppen.

När Zhejiang Geely Holding Group i slutet av mars skrev ett avtal med Ford om att köpa Volvo PV, var Geelys högste chef och ägare Li Shufu tydlig om att Volvo ska bli ett självständigt bolag i företagsgruppen.

Ska bli ”syskon”

Geelys egen biltillverkning sker inom dotterbolaget Geely Automobile, som till 51 procent kontrolleras av Li Shufu. Resten av aktierna ligger på börsen i Hongkong. Shufus budskap har gått ut på att de två bilföretagen ska bli syskon inom gruppen.

Men när Geely Automobile presenterade sitt bokslut för 2009 på en presskonferens i Hongkong gav bilföretagets vd Gui Shengyue en annan bild. Enligt Shengyue planerar Geelys moderbolag att införliva Volvo PV i Geely Automobile.

"Det kommer absolut inte ta lång tid. Kanske tre år", sade Shengyue enligt Sveriges Radios Ekoredaktion.

Shengyue gav samma signaler vid en pressträff på nyårsafton. Enligt nyhetsbyråerna Reuters och AFP sade han då att "det slutliga målet" är att införa Volvo i Geely Automobile.

”Uttryck för hans drömmar”

Moderbolaget Geely Holdings svenska talesperson Anders Fogel tror att Shengyues uttalanden kan vara uttryck för hans egna drömmar. Moderbolaget har inga planer på att slå ihop de två bilbyggande företagen till ett bolag, uppger Fogel för Ekot i Sveriges Radio.

Akademikerfacket på Volvo Personvagnar kräver att Geely på nytt förklarar hur man tänker sig Volvos framtid i Geely-gruppen.

– Man höjer på ögonbrynen och undrar. De verkar inte vara samspelta inom Geely, säger Akademikernas klubbordförande Magnus Sundemo, efter att ha hört de nya uppgifterna om att chefen för Geelys biltillverkning vill lägga in Volvo i "sitt" bolag.

Facket frågande

Sundemo sände på tisdagen en fråga till en av Geelys representanter om vad som gäller.

– De får ju klarlägga detta, så att vi förstår hur de jobbar. Intern kommunikation verkar inte vara deras starka sida, säger Sundemo.

Anders Fogel, som är svensk talesperson för Geely-gruppens moderbolag, framhåller på nytt att det inte är Geelys avsikt att införliva Volvo Personvagnar i Geely Automobile, som är gruppens nuvarande företag för biltillverkning.

– Planen kvarstår att driva Volvo som ett oberoende, helt fristående bolag direkt under moderbolaget, säger Anders Fogel.

Han understryker också att Volvo PV och Geely Automobile riktar sig mot olika marknader. Fogel skulle gärna se att Geely Automobiles vd Gui Shenguye förklarade sina uttalanden om att ta över Volvo.

– Det vore bra om han kom ut och sade vad han menade, anser Fogel.

”Måste tala med vd”

Geely-gruppens huvudägare Li Shufu måste tala med Geely Automobiles vd Gui Shengyue om vilka effekter den senares uttalanden får. Det anser tjänstemannafacket Unionens klubbordförande på Volvo Personvagnar, Sören Carlsson.

– Li Shufu har hållit en genomgående linje i alla samtal vi haft, och även skrivit en avsiktsförklaring riktad till fackklubbarna. Det som Shengyue sagt om att införliva Volvo i Geely Automobile stöds inte av Li Shufu, säger Carlsson till TT.

– Shengyue får naturligtvis säga, tänka och drömma som han vill. Men det han säger läses, hörs, översätts och tolkas, påpekar Sören Carlsson.

FAKTA

Geelys köp av Volvo

Moderbolaget i Geely-gruppen heter Zhejiang Geely Holding Group, och är helägt av grundaren Li Shufu och dennes familj.

Geelys nuvarande biltillverkning äger rum inom dotterbolaget Geely Automobile, som är registrerat på Kajmanöarna och börsnoterat i Hongkong. 51 procent av aktierna ägs av ett bolag som kontrolleras av Li Shufu.

28 mars skrev Zhejiang Geely Holding Group ett avtal med Ford om att köpa Volvo Personvagnar. Affären väntas bli avslutad under tredje kvartalet i år. Bland annat måste myndigheter i flera länder ge sitt godkännande.

TT