– Pappers strejk en direkt attack

Skogsindustrierna kräver att Industrikommittén tar ställning

MIN EKONOMI

Pappers har föreslagit sin motpart Skogsindustrierna att man ska återuppta förhandlingarna i morgon, tisdag, klockan 10 på Pappers förbundskontor.

Skogsindustrierna tar ställning till invitationen senare i eftermiddag.

Foto: PAWEL FLATO
Lotta Larsson.

Bara LO-förbundet Pappers inom skogsindustriområdet saknar ett nytt löneavtal.

Skogsindustrierna kräver nu att Industrikommittén tar ställning i den frågan och kommer att avvakta med eventuella motåtgärder till dess.

– Vi anser att kommittén bör ta ansvar för Industriavtalet. Den har till uppgift att värna Industriavtalet.

I kommittén sitter ledande företrädare för svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrisektorn.

”För höga lönekrav”

Pappers lönekrav är för höga, tycker arbetsgivarna och pekar bland annat på att branschen ännu inte har hämtat sig från den djupa lågkonjunkturen. Skogsföretaget Billeruds vd Per Lindberg lyckades samtidigt i fjol höja sin lön ordentligt till följd av ett gynnsamt utfall av bonusen.

Enligt årsredovisningen, som blev offentlig på måndagen, kunde Lindberg kvittera ut totalt nästan 8,3 miljoner kronor för fjolåret, inklusive pensionsinbetalningar och bonus. Det är en förbättring med närmare 1,5 miljoner kronor jämfört med 2008. Bonus utföll med 1,9 miljoner kronor jämfört med 700 000 kronor 2008.

Kan tvingas stänga bruk

Om konflikten fortsätter över fredagen tvingas Billerud att stänga ned Skärblacka bruk.

– De har valt ut de lönsammaste bruken. Vi håller på att återhämta oss efter krisen och har jobbat hårt med besparingar och effektiviseringar och att då tvingas stänga bruket är inte roligt alls, säger Bertil Carlsén, finanschef på Billerud.

”Är inget brott”

LO:s avtalssekreterare Per Bardh har inga problem med det relativt välavlönade elektrikerfackets lönekrav och dess varslade konfliktåtgärder.

– Min och styrelsens bedömning är att de (Elektrikerförbundet) håller sig inom den samordning som vi är överens om, säger Bardh.

LO-samordningen innebär att facken har rätt att kräva 2,6-procentiga lönelyft eller drygt 600 kronor mer i månaden. Att elektrikerna håller fast vid det, trots att industrifacken i de tecknade avtalen fick betydligt mindre är inget brott mot samordningen i sig, enligt Bardh som inte tror att det blir den nivån för elektrikerna heller.

– De kommer att landa på en nivå som ryms inom samordningen, säger han.

Står bakom varsel

Om LO kommer att ställa sig bakom även ett utvidgat elektrikervarsel är för tidigt att säga.

– Vi får ta ställning till varje ytterligare åtgärd som varje förbund tar, säger Bardh.

LO:s styrelse står även bakom Pappers konfliktvarsel.

TT