Pappers strejk bröt ut i morse

Sex bruk uttagna – ytterligare sex strejkvarslade

MIN EKONOMI

Pappers strejk fick arbetet att stanna vid sex pappersbruk i morse.

– Förr eller senare måste de återvända till förhandlingsbordet, säger Pappersfackets ordförande Jan-Henrik Sandberg om arbetsgivarna.

Pappersbasen var själv strejkvakt utanför Korsnäs fabrik i Gävle, där man vanligtvis tillverkar vätskekartonger. Cirka 680 medlemmar strejkar på fabriken.

– Den sista sodapannan släcktes klockan sex i morse. Så nu står det still, säger han.

Kan kosta 100 miljoner per dag

Arbetsgivarsidans Skogsindustrierna har räknat ut att strejken kan komma att kosta branschen 100 miljoner kronor per dag.

– Det är svårt att veta exakt vad det kostar, men det är inte alls orimligt, säger Sandberg.

Är det värt det?

– Ja, frågan är om arbetsgivarna tycker att det är värt det. De är ju de som har orsakat den här konflikten, säger Sandberg som menar att frågan bör ställas till arbetsgivarna.

”Strejken nödvändig”

Sandberg har blandade känslor inför strejken, men menar att den är nödvändig. Hans tolkning är att Skogsindustrierna inte haft något eget förhandlingsmandat utan att samordningen på arbetsgivarsidan varit "stenhård" och att Svenskt Näringsliv "bakbundit" dem.

– Men vi ska ju se om vi inte kan lätta lite grand på repen genom att vi driver vår konflikt. Förr eller senare måste de komma tillbaka till förhandlingsbordet och ju förr desto bättre.

Strejkvarsel för sex nya bruk

Arbetsgivarna anser att Pappers erbjudits 3,2 procent på 22 månader, men facket håller inte med. Skogsindustrierna anser också att Pappers erbjudits lösningar i bemanningsfrågan och för pensioner.

Enligt Skogsindustrierna kommer de sex pappersbruken som tagits ut i strejk i första omgången tappa cirka 50 miljoner kronor per dygn i exportintäkter. Men Pappers lade på torsdagen ett annat strejkvarsel, som träder i kraft den 26 april, mot sex andra bruk. Den preliminära notan skulle då stiga till 100 miljoner per dygn.

Strejken som startade på fredagsmorgonen berör cirka 3 000 Pappers-medlemmar, och den 26 april lägger ytterligare cirka 2 800 medlemmar ner arbetet.

”Jobben står på spel”

Strejken är mycket allvarlig, anser Skogsindustriernas vd Marie S Arwidson:

"På sikt står svenska jobb på spel", skriver hon i en kommentar till att strejken bröt ut på morgonen.

Enligt henne begär Pappers dubbelt så höga löneökningar som alla andra i lönerörelsen.

Riskerar tappa kunder

En kort strejk blir mest en kostnad för företaget, 2–4 miljoner kronor om dagen i minskat resultat.

– Men ganska snart blir det en irreparabel skada, säger Billeruds vd Per Lindberg.

Då riskerar kunderna att söka andra alternativ.

– Vi har väldigt goda orderböcker, säger Per Lindberg.

”Fackets krav oansvariga”

Men vanligt folk lär aldrig märka effekterna av strejken vid Billeruds fabrik i Skärblacka utanför Norrköping. Bruket tillverkar förpackningar.

– Det tar någon månad innan det märks för konsumenter, säger Lindberg.

Om facket krav säger han:

– Jag tycker det är oansvarigt.

På tal om att han själv fick ett lönelyft på 1,5 miljoner kronor i fjol till följd av att bonusen ökade med runt 1,2 miljoner kronor, konstaterar han att även de anställda fick nästan full utdelning i bonusprogrammet. Runt 20 000–25 000 per anställd fick de anställda i snitt i bonus under 2009.

– Men naturligtvis var min högre, det säger jag ingenting om, säger Per Lindberg.

”Får allvarliga konsekvenser”

SCA vill inte uppge vad strejken vid bruket i Munksund utanför Piteå kostar företaget. Men det får allvarliga konsekvenser, enligt presschef Pär Altan.

– Det kan äventyra en del kundrelationer, säger han.

I förlängningen hotar det jobben, enligt Altan.

Bruket i Munksund tillverkar kraftliner, en ingrediens i wellpapp.

– Efterfrågan på kraftliner är god, säger Pär Altan.

Men strejkeffekterna lär inte märkas för vanliga konsumenter än på ett tag.

Utspel från näringslivet

Strejken har rullat i gång, men några nya förhandlingstrevare syns inte av.

– Nej, inte än så länge, säger Skogsindustriernas kommunikationsdirektör Lotta Larsson.

”Skadar förtroendet”

Svenska Näringsliv (SN) anser att Pappers strejk skadar förtroendet för fackföreningsrörelsen. Strejken är den första sedan industriavtalet trädde i kraft 1997, konstaterar SN och tycker att LO ska agera för att förmå Pappers att "respektera den norm för de avtalade löneökningarna som har etablerats i övriga avtal".

"LO har envist hävdat att centrala löneökningar är en förutsättning för stabil lönebildning. Nu visar Pappers agerande att LO har svårt att leva upp till det synsättet vilket riskerar att utlösa facklig huggsexa om lönerna", skriver SN:s ordförande Signhild Arnegård Hansen i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringslivs (SN) styrelse har enats om att ersätta de strejkdrabbade skogsföretagen till hundra procent.

– Och det är inte så jättevanligt att vi gör det, säger Svenskt Näringslivs ordförande Signhild Arnegård Hansen.

– Vi bedömer att det innebär 30 miljoner kronor per dag, säger SN:s förhandlingsansvarige Christer Ågren.

När strejkvarsel nummer två träder i kraft kommer den totala kostnaden per dag att uppgå till runt 55 miljoner kronor per dag.

FAKTA

Pappers konfliktvarsel

LO-facket Pappers har varslat om strejk mot sex pappersbruk från klockan 06.00 fredagen den 16 april. Bruken är SCA Kraftliner Munksund, Holmen Iggesund, Stora Enso Skoghall, Korsnäs Gävle, Södra Cell Värö och Billerud Skärblacka. Cirka 3 000 Pappers-medlemmar berörs.

På torsdagen varslade Pappers också om strejk från klockan 18.00 den 26 april vid bruken Stora Enso Fors, Södra Cell Mönsterås, Billerudägda Gruvön, Kappa Piteå, SCA Obbola utanför Umeå samt Korsnäs Frövi. Cirka 2 800 medlemmar berörs.

Pappers har sedan den 12 april också övertidsblockad och blockad mot nyanställningar mot Skogsindustriernas medlemmar.

På torsdagen lade Pappers ett straffvarsel om strejk vid ATA Timbers i Vaggeryd. Orsaken är att företaget ska ha brutit mot övertidsblockaden.

TT