Låsta positioner i Papperskonflikten

Avtal långt borta också för elektrikerna

MIN EKONOMI

Läget är helt låst mellan Pappers och Skogsindustrierna.

I elektrikerkonflikten samtalar parterna, men ett avtal sägs ligga långt bort.

I fredags gick 3 000 anställda vid sex pappersbruk ut i strejk. Om inget händer tas ytterligare cirka 2 800 medlemmar ut i strejk vid sex andra bruk.

Strejken beräknas nu kosta tiotals miljoner kronor om dagen. På lördagen pågår inga förhandlingar mellan fackförbundet Pappers och arbetsgivarsidan Skogsindustrierna.

Kontakt med fabrikerna

Pappers har sin lilla delegation inkallad.

– Vi har kontakt med våra fabriker som är ute i konflikt och går igenom läget, säger Matts Jutterström, förhandlingschef vid Pappers.

Skogsindustriernas kommunikationsdirektör Lotta Larson säger att det finns en slutlig hemställan från medlarna som facket inte accepterat.

– Vi har utöver det hittat en lösning på bemanningsfrågan och en lösning på betalningsplanen för deras avtalspensioner, säger hon.

”Trevar oss framåt”

Tonläget är lite annorlunda när det gäller förhandlingarna mellan Elektrikerförbundet och Energiföretagens arbetsgivareförening (EFA).

– Det pågår kansliöverläggningar. Vi har presenterat förslag för varandra och tänker på var sitt håll. Vi trevar oss försiktigt framåt, det går åt rätt håll, säger Thomas Sandgren, 1:e vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Ulrika Egerlid Schotte, vd för EFA, säger att även om parterna talar med varandra är ett avtal långt borta.

– Det ser oerhört mörkt ut. De ligger kvar på sina löneökningskrav, säger hon.

Nya stridsåtgärder på måndag

Övertidsblockaden som inletts gäller fortfarande och på måndag träder nya stridsåtgärder i kraft.

– Varslet innebär bland annat att det inte är tillåtet med reparationer. Om det stannar en vattenkraftstation blir den stående tills konflikten är över, säger Egerlid Schotte.

Stillastående vattenkraftstationer kan innebära högre elpriser har EFA tidigare varnat för.

TT