Stridsåtgärder från måndag morgon

MIN EKONOMI

Elektrikerförbundet och arbetsgivarna har misslyckats med att komma överens om ett nytt avtal.

På måndagen träder nya konfliktåtgärder i kraft.

Under helgen har Elektrikerförbundet och Energiföretagens arbetsgivareorganisation (EFA) förhandlat. Efter ett kort möte på söndagseftermiddagen har parterna beslutat att fortsätta samtalen på måndag klockan 14.

Parterna står fortfarande långt ifrån varandra. Ulrika Egerlid Schotte, vd för EFA, säger att facket inte rör sig från sina ursprungliga lönekrav som arbetsgivarsidan anser vara orimliga.

– Vi tar små steg framåt, det är därför vi fortsätter att förhandla. Annars hade vi inte fortsatt utan bara låtit konfliktåtgärderna verka, säger Thomas Sandgren, 1:e vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Nya åtgärder

Att inget avtal är tecknat innebär att de nya stridsåtgärderna som facket varslat om träder i kraft klockan 07 på måndagens morgon.

Sedan tidigare finns en övertidsblockad. Nu trappas den upp med att det bland annat inte blir tillåtet att reparera eller återstarta generatoraggregat och turbiner vid vattenkraftverk. Dessutom tas godsmottagningen vid Oskarshamns kärnkraftverk ut i strejk.

Ulrika Egerlid Schotte är även kritisk mot att varslen inte dras tillbaka med tanke på de effekter som kan uppstå om till exempel en vattenkraftstation skulle gå sönder. Den kan då inte lagas förrän ett avtal är träffat.

– Det är ett mycket bekymrat läge, säger hon.

Låst läge

Läget har varit låst i konflikten mellan Pappers och Skogsindustrierna. På söndagskvällen satt parterna dock i förhandlingar igen och strax före midnatt pågick samtalen fortfarande.

I fredags gick 3 000 anställda vid sex pappersbruk ut i strejk. Om inget händer tas ytterligare cirka 2 800 medlemmar ut i strejk vid sex andra bruk från den 26 april klockan 18. Sedan den 12 april har även Pappers en övertidsblockad och en blockad mot nyanställningar mot Skogsindustriernas medlemmar.

På söndagen strandade förhandlingarna i måleribranschen. Målaremästarna och Svenska Målareförbundet har inte kommit överens och Medlingsinstitutet kopplas nu in för att förhandlingarna ska komma vidare.

FAKTA

Här är de nya stridsåtgärderna

På måndagen den 19 april klockan 07.00 träder nya varslade stridsåtgärder i kraft:

Man får bland annat inte reparera, söka fel eller återstarta generatoraggregat/turbin vid vattenkraftverk.

Godsmottagningen vid Oskarshamns kärnkraftverk tas ut i strejk.

Källa: Elektrikerförbundet (TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM