”Telia måste sänka priserna”

MIN EKONOMI

Telia Sonera tvingas sänka priserna till andra teleoperatörer som köper tjänster i det fasta nätet.

Detta enligt ett föreläggande från Post- och telestyrelsen (PTS).

Telia har tidigare fått kritik för att bolaget tagit ut för höga priser av sina konkurrenter när de vill använda det så kallade kopparnätet som Telia äger. Nu tar PTS ett steg till och myndigheten bestämmer nu själv vilka priser som Telia ska få ta ut.

– Det handlar om prissänkningar på mellan 1 och 10 procent, men sänkningen varierar beroende på tjänster och vilka volymer det handlar om, säger PTS chefsekonom Bo Andersson.

PTS beslut betyder att Telia, som dominerar marknaden, ska sätta priser efter vilka kostnader bolaget har. Syftet är att öka konkurrensen på marknaden och valmöjligheterna för konsumenterna. Och PTS ska själv räkna ut och bestämma priserna.

– Vi har efter analys konstaterat att det finns konkurrensproblem. Det handlar om tillträdet till Telia Soneras fasta nät för andra operatörer. Och nu har vi byggt upp en kostnadsbaserad prisreglering, säger Andersson.

PTS har tidigare meddelat Telia Sonera att företaget tagit ut för höga priser för produkter och tjänster inom samtrafik- och accessnätsområdet. Men Telia Sonera har ändå inte ändrat priserna, enligt PTS.

TT