Elstrejken är igång

Parterna i samtal under helgen – står långt ifrån varandra

MIN EKONOMI

Elektrikerförbundet och arbetsgivarna har misslyckats med att komma överens om ett nytt avtal.

I dag träder nya konfliktåtgärder i kraft.

Under helgen har Elektrikerförbundet och Energiföretagens arbetsgivareorganisation (EFA) förhandlat. Efter ett kort möte på söndagseftermiddagen har parterna beslutat att fortsätta samtalen på måndag klockan 14.

Parterna står fortfarande långt ifrån varandra. Ulrika Egerlid Schotte, vd för EFA, säger att facket inte rör sig från sina ursprungliga lönekrav som arbetsgivarsidan anser vara orimliga.

– Vi tar små steg framåt, det är därför vi fortsätter att förhandla. Annars hade vi inte fortsatt utan bara låtit konfliktåtgärderna verka, säger Thomas Sandgren, 1:e vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Nya åtgärder

Att inget avtal är tecknat innebär att de nya stridsåtgärderna som facket varslat om träder i kraft klockan 07 på måndagens morgon.

Sedan tidigare finns en övertidsblockad. Nu trappas den upp med att det bland annat inte blir tillåtet att reparera eller återstarta generatoraggregat och turbiner vid vattenkraftverk. Dessutom tas godsmottagningen vid Oskarshamns kärnkraftverk ut i strejk.

Ulrika Egerlid Schotte är även kritisk mot att varslen inte dras tillbaka med tanke på de effekter som kan uppstå om till exempel en vattenkraftstation skulle gå sönder. Den kan då inte lagas förrän ett avtal är träffat.

– Det är ett mycket bekymrat läge, säger hon.

Träffas klockan 14

Fack och arbetsgivare i elkonflikten ska träffas på nytt vid 14-tiden på måndagen. Men Ulrika Egerlid Schotte är pessimistisk.

– Jag är mycket bekymrad, jag tror inte att det leder någon vart, säger hon.

Enligt henne står facket kvar vid sina lönekrav som innebär att elektrikerna skulle få 50 procent mer än vad löneökningarna har landat på i industrin – något som är otänkbart för energiföretagen.

Enligt arbetsgivarna tjänar en elektriker på avtalsområdet i snitt drygt 32 000 kronor i månaden, inklusive tillägg.

FAKTA

Så här slår konflikterna

Elektrikerförbundets övertidsblockad trädde i kraft torsdagen den 15 april och berör runt 1 800 medlemmar gentemot Energiföretagens Arbetsgivareförening. Från den 19 april togs några medlemmar vid godsmottagningen på Oskarshamns kärnkraftverk ut i strejk. Dessutom utförs inget reparationsarbete vid vattenkraftverken. Den 23 april börjar strejken vid kraftvärmeverket Händelöverket i Norrköping om ingen uppgörelse nåtts innan dess.

Pappers strejk startade på fredagsmorgonen 16 april och berör cirka 3 000 Pappers-medlemmar vid sex pappersbruk. Den 26 april lägger ytterligare cirka 2 800 medlemmar ner arbetet vid sex andra pappersbruk. Vid sidan av det vägrar övriga medlemmar att arbeta övertid.

Transport har varslat om sympatiblockad mot de berörda pappersbrukens varuhantering vid hamnarna. Den åtgärden börjar gälla 28 april.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM