Dyr strejk kan trappas upp

MIN EKONOMI

En pågående strejk som kostar tiotals miljoner per dygn – och en utökning som ruvar runt hörnet.

Ännu har parterna i papperskonflikten inte kunnat teckna avtal – men förhandlingar pågår.

– Det pågår ett intensivt arbete i förhandlingarna, säger Mikael Sterbäck, pressansvarig på fackförbundet Pappers.

Sedan fredagen den 16 april pågår strejk vid sex pappersbruk. Och på måndag lägger arbetarna vid sex andra bruk ner arbetet om parterna inte enats dessförinnan. Enligt arbetsgivarna i Skogsindustrierna kostar redan den nuvarande strejken cirka 50 miljoner kronor per dygn i minskade exportintäkter.

Sympatiblockad

Parterna har fått förslag på möjliga justeringar av medlarnas, de opartiska ordförandenas, tidigare bud. På fredagseftermiddagen svarade parterna och därefter fortsatte förhandlingarna in på kvällen.

– Det blir väl en natt till, säger Sterbäck.

Hamnarbetarförbundet har varslat om sympatiblockad till stöd för Pappers.

Nytt strejkvarsel

Elektrikerna har lagt ytterligare ett strejkvarsel, nu mot Fortum distribution inom kraftverksavtalets område. Varslet träder i kraft den 5 maj om inte parterna har lyckats enas. Arbetsgivare och fack har lagt ner förhandlingarna om ett nytt löneavtal på obestämd tid.

LO-facket Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting tar efter veckans förhandlingar en kortare paus. Parterna har tillsammans enats om att ajournera sig till mitten av nästa vecka, uppger facket för TT.

Positiva toner

Men trots det är tonläget positivt.

– Vi ser ändå att det finns ljuspunkter. Vi vill ha ett avtal, men nu är inte rätt tidpunkt, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

"Vi har inte nått hela vägen fram men för diskussioner i en konstruktiv anda. Men just i dag ser vi inte att det är befogat att vi parter håller kvar våra förhandlings- och avtalsdelegationer i Stockholm, skriver Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i en kommentar.

Sekoavtal klart

Seko har också enats med arbetsgivarna i Almega om ett nytt avtal för cirka 10 000 medlemmar på telekommunikationsområdet. Avtalet är tvåårigt och ska ge totalt 3,7 procent i löneökningar. Den 1 juni i år bildas en lönepott på 1,1 procent och ett år senare bildas en pott på 2,6 procent.

FAKTA

Nära femtusen medlemmar i strejk

Pappers strejk startade den 16 april och berör cirka 3 000 medlemmar vid sex pappersbruk. Den 26 april lägger ytterligare cirka 2 800 medlemmar ner arbetet vid sex andra pappersbruk. Övriga medlemmar vägrar arbeta övertid.

Fackförbundet Transport har varslat om sympatiblockad mot transporter till och från de tolv bruken i hamnarna från och med den 28 april och Hamnarbetareförbundet från den 5 maj.

Elektrikerförbundets övertidsblockad började den 15 april för runt 1 800 medlemmar. Den 19 april togs några medlemmar på Oskarshamns kärnkraftverk ut i strejk. Vidare utförs inget reparationsarbete vid vattenkraftverken. På fredagen började strejken vid kraftvärmeverket Händelöverket i Norrköping, den 3 maj vid Häradsbo transformatorstation i Torup och den 5 maj vid Fortum distribution.

TT