Felen kan kosta dig tusenlappar

Håll koll på din deklaration – förtryckta missar kan stå dig dyrt

Foto: robin lorentz-allard
SYNA SIFFRORNA Varje år upptäcks upp till 100?000 fel i de förtryckta blanketterna. Och oavsett vem som lämnat in de inkorrekta uppgifterna till Skatteverket så kan det innebära att du får betala kvarskatt.
MIN EKONOMI

Tusentals svenskar har fel upp­gifter i sina deklarationer – utan att veta om det.

Det kan kosta dig tusenlappar.

Och enligt Skatteverket är det du som har ansvaret.

Snart är det dags att deklarera. Men tro inte på allt du läser. Åtminstone inte om uppgifterna kommer från Skatte­verket. Varje år upptäcks nämligen mellan 10 000 och 100 000 fel i de förtryckta uppgifterna i deklarations­blanketterna.

Lönen kan vara felaktig

Enligt Tommy Carlsson, skattedirektör på Skatteverket, beror oftast felen på att arbetsgivaren eller banken har lämnat felaktiga uppgifter till myndigheten.

– Vi får ofta höra att det är vi som har gjort fel. Men i regel är det uppgiftslämnaren. Det kan vara att lönen har blivit felaktigt redovisad av arbetsgivaren – man har exempelvis inte fått sin övertid eller sin extraersättning för bilresor som är skattepliktiga, säger han.

Du måste själv kontrollera

Men felen kan stå dig dyrt. Oavsett vem som har lämnat felaktiga kontrolluppgifter till Skatteverket kan det innebära att du exempelvis får betala kvarskatt – det är nämligen du och ingen annan som är ansvarig för att uppgifterna i din deklaration stämmer.

– Man ska alltid kontrollera så att siffrorna är korrekta, även om man tror att allt står rätt till. Du är alltid själv skyldig att kontrollera och informera om det har blivit fel, säger Tommy Carlsson.

Vad gör man om man upptäcker fel i sin deklaration?

– Det bästa man kan göra om man upptäcker ett fel är att rätta det i deklarationen. Viktigt är då också att man tar kontakt med sin arbetsgivare eller bank så att de skickar en ny, rättad kontrolluppgift till Skatteverket.

FAKTA

Så ser du till att dina uppgifter stämmer

Kontrollera att siffrorna för arbets­inkomst, pensionsinkomst och kapitalinkomst, stämmer överens med dem i deklarationen.

Kontrollera så att skatten stämmer, både den för tjänst och kapital.

Om kontrolluppgiften är felaktig ska du ändra uppgifterna i deklarationen, samt begära ny kontrolluppgift.

Har du inte har fått en deklarationsblankett kan det bero på att din inkomst understiger deklarationsgränsen.