Elektrikerna förhandlar igen

MIN EKONOMI

Efter ett längre uppehåll satte sig Elektrikerförbundet och Energiföretagens Arbetsgivarförening (EFA) på onsdagen runt förhandlingsbordet igen.

Det är EFA som bjudit in till nya förhandlingar med Elektrikerna på kraftverksavtalets område. Förhoppningen är att det nyligen ingångna avtalet mellan Skogsindustrierna och Pappers ska bryta isen.

– Nu blir det intensiva förhandlingar tills vi antingen har ett avtal eller inte, säger EFA:s vd Ulrika Egerlid Schotte.

Även fackets förhandlingschef Ronny Wenngren är inställd på att köra in i kaklet – antingen överenskommelse eller totalt sammanbrott.

Onsdagens förhandlingar startade på förmiddagen. Vid 21-tiden pågick övningarna fortfarande.

Förhandlingarna sker under pågående konflikt. Sedan den 15 april pågår övertidsblockad som berör runt 1 800 medlemmar i Elektrikerförbundet och den 19 april togs några medlemmar vid godsmottagningen på Oskarshamns kärnkraftverk ut i strejk. Dessutom utförs inte reparationsarbete vid vattenkraftverk vilket medfört att 39 vattenkraftstationer drabbats, enligt EFA.

Elektrikerförbundet har kallat in sin förhandlingsdelegation till torsdagen.

På onsdagen varslade Elektrikerförbundet om stridsåtgärder även inom installationsavtalets område.

Sent på kvällen meddelade Svenska Målareförbundet och Målaremästarna att de sagt ja till medlarbudet. Det nya avtalet ger 3,5 procent på två år och ligger i linje med Byggnads och industrins avtal. Det berör cirka 13  000 målare.