Uppsagda avtalet kan ge huggsexa

Arbetsmarknadsministern: Avtalet har tjänat arbetsmarknaden väl

MIN EKONOMI

Teknikföretagens besked om att man lämnar Industriavtalet slog ned som en bomb.

Nu hotas den svenska lönebildningen och LO varnar för huggsexa.

Olyckligt, ansvarslöst och utmanande, var några av de omedelbara reaktionerna på det oväntade beskedet.

– Jag beklagar detta. Industriavtalet har tjänat svensk arbetsmarknad väl, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, som är förvånad över Teknikföretagens agerande.

Motivet är att flera parter på arbetsmarknaden inte har respekterat industrin som normbildare i avtalsrörelsen och därför vill Teknikföretagens vd Anders Narvinger börja från scratch.

Teknikföretagen anser att Industriavtalet allt mer kommit att likna tidigare centrala avtal mellan dåvarande SAF och LO, med den så kallade insamlingsmodellen med bland annat kvinnopotter. Det är en utveckling man inte vill medverka till.

För mycket samordning

– Vi tror inte på den här formen av samordning, säger Narvinger.

Industrins förhandlingar ska ske enligt industrins förutsättningar, handelns utifrån sina förutsättningar och så vidare, menar Teknikföretagen.

– Samtidigt måste den konkurrensutsatta industrin vara den som sätter märket, det är den som drar in pengar till landet, säger han.

LO:s största fack i industriavtalet, IF Metall, tror inte att Teknikföretagens agerande betyder slutet för industriavtalet.

– Jag gör inte den tolkningen. Men det är en konstig åtgärd, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Uppsägningen skapar instabilitet för lönebildningen i industrin, menar Säikkälä.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tycker att Teknikföretagen agerar både ansvarslöst och utmanande. Hon är rädd att syftet är att få mindre av central lönebildning, vilket också Teknikföretagen vill ha:

– Då kan vi få en huggsexa om det inte finns ett ansvarstagande från de centrala parterna på vilka utfall vi har i lönerörelsen.

Svenskt Näringsliv (SN) tycker i sin tur att det är LO:s fel att Industriavtalet är på väg att spricka.

"Teknikföretagens uppsägning av Industrins samarbetsavtal måste ses mot bakgrund av att LO-förbunden inte lever upp till avtalets intentioner", skriver SN:s förhandlingsansvarige Christer Ågren i en kommentar.

Splittrade arbetsgivare

Flera av de andra arbetsgivarna som står bakom Industriavtalet är inte alls inne på Teknikföretagens linje.

– Jag tycker att det är olyckligt, säger Bengt Huldt, vd för Stål- och metallarbetsgivarna.

För Stål- och metallgruppen är det inte aktuellt att säga upp avtalet. Och GS motparter Skogsindustrierna, Skogs- och Lantarbetsgivarna och Trä- och Möbelindustrierna har gett besked att de inte tänker säga upp avtalet, berättar GS ordförande Per-Olof Sjöö.

– Det verkar vara ett överilat beslut, säger han.

TT