Spykerchefer får aktier som bonus

Samtidigt vägrar företaget redovisa sitt resultat

MIN EKONOMI

Saabägaren Spyker Cars redovisade inte bolagets finansiella resultat för årets tre första månader när rapporten publicerades på fredagen.

– Det behöver vi inte göra. Siffror över ekonomin redovisar vi efter första halvåret, säger Hans van Rennes, vice chef för marknadsföring och kommunikation på Spyker Cars.

Den rapporten väntas komma den 27 augusti.

Ökar produktion efter sommaren

Fredagens rapport innehöll en sammanfattning av förändringar i bolaget under det första kvartalet, där den största händelsen var köpet av Saab Automobile som blev klart den 23 februari. Bolaget noterar att det är den första rapporten som inkluderar både Spyker och Saab.

Enligt rapporten ska kundleveranser av den nya Saab 9-5 börja i maj.

Produktionstakten på fabriken i Trollhättan ligger nu runt 1 000 bilar per vecka. Takten ska inte ökas förrän efter sommarstängningen. Målet är fortfarande att producera mellan 50 000 och 60 000 bilar i år.

Aktier som bonus

Spyker Cars har beslutat att ge aktier i belöning för det "framgångsrika köpet av Saab Automobile". Vd:n Victor Muller får 120 000 aktier, medan finanschefen Hans Go och en annan av cheferna på Spyker Cars, Niels Molewijk, får 20 000 aktier vardera.

FAKTA

Spykers förlust 2009: 220 miljoner kr

Antalet anställda i det nya gemensamma bolaget var 3 745 den 31 mars.

Förlusten för Spyker Cars var i fjol cirka 220 miljoner kronor. Omsättningen var drygt 60 miljoner kronor.

Sista delen av köpeskillingen för Saab ska betalas den 15 juli. Enligt vd:n Victor Muller ska det göras med pengar från Saabs säljbolag i Storbritannien, ett fristående bolag.

Resten av köpeskillingen, som totalt uppgår till 74 miljoner dollar (cirka 530 miljoner kronor), består av lånade pengar.

På pappret är den ryske bankiren Vladimir Antonov borta som delägare och långivare till Spyker Cars, men han säger själv att han lånat ut pengar till Victor Muller.

Svenska staten har garanterat ett lån till Saab i Europeiska investeringsbanken på runt fyra miljarder kronor.

TT