Saab anställer – flera hundra

För ett år sen fick 700 sparken

MIN EKONOMI

I höst ska läget på Saab Automobiles vara normalt enligt Spykers vd Victor Muller.

Hundratals ska anställas före sommaren – och därefter kan det bli ett par hundra till.

– Vi måste hitta ett skiftsystem som är någonstans mellan ett och två skift, säger Saabs vd Jan Åke Jonsson.

Under den nattsvarta våren 2009 när Saab gick in i en rekonstruktion sades runt 700 anställda upp. Nu är personalstyrkan på väg tillbaka. I höstas återanställdes drygt 150.

Efter att produktionen startat igen med den nye ägaren Spyker Cars i slutet av mars har takten ökat successivt. I juni är det dags för ytterligare en taktökning, från 28 till 39 bilar i timman, vilket är max vad ett skift klarar av.

– Vi måste anställa 175–200 människor för den taktuppgång vi gör nu. Sedan är det ytterligare ett par hundra om vi ska upp ett halvt skift, säger Jan Åke Jonsson, som på måndagskvällen fick ta emot Västsvenska industri- och handelskammarens stora pris för sina insatser för Saab.

Fler på kontoret

Sedan Saab har lämnat General Motors behöver också tjänstemannasidan förstärkning.

– Vi har anställt ett 50-tal redan och vi behöver nog ytterligare kanske hundra inom ekonomi, försäljning, marknadsföring, eftermarknad och service, säger Jan Åke Jonsson.

När det kan bli ett halvt skift till vill inte Saabchefen sia om.

– Jag vet inte när det blir. Vi är bara två månader in i en ny värld. Vi försöker se hur snabbt vi kommer i gång på marknaderna, hur fort efterfrågan tar fart. Det är det som bestämmer tidsaxeln. Vi ska inte producera bilar på spekulation.

2 000 bilar i veckan

Exakt hur ett sådant halvt skift ska utformas är ännu inte klart. Att Saab inte vill ta steget upp till två skift beror på att man vill undvika att dra på sig för stora kostnader.

– Någon gång efter sommaren kommer saker och ting vara normala och vi ökar takten ytterligare. Då borde vi vara uppe i runt 2 000 bilar i veckan, säger Spykers vd Victor Muller.

Sedan fabriken startade igen har det byggts 3 800 bilar som har levererats till kund, i huvudsak Saab 9-3. I orderstocken finns 4 500 bilar, några hundra är beställningar av nya 9-5.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM