Kraftig vårflod sänkte elpriser

Fyllda vattenmagasin gjorde elen 11 procent billigare

MIN EKONOMI

Rörligt elavtal är billigast just nu tack vare en rejäl vårflod.

Medelpriset för maj på den nordiska elbörsen Nordpool blev 38,3 öre per kilowattimme vilket kommer att ge elkunder med rörligt elavtal lägre elräkning, konstaterar elprisjämförelsesajten elskling.se.

Elpriset i maj blev 11 procent lägre än i april. Och det beror förstås på den kraftiga snösmältningen som fyllt på vattenmagasinen.

– Historiskt sett ska elpriset notera sina lägre nivåer under vårflodtider, april–maj, och årets snösmältning är inget undantag. Kunder som har ett rörligt elavtal får bland de lägsta elräkningarna under denna period, konstaterar Faraz Azima, en av grundarna av sajten.

Under kronan per kilowattimme

Under maj har priset på elbörsen vid flera tillfällen legat nära nollstrecket. Till det bidrar också att kärnkraftverkens produktion varit hög under månaden i motsats till i vintras då många elkunder med rörligt elavtal drabbades av skyhöga elräkningar.

Det elpris som en genomsnittlig privatkund betalar bestäms till 40 procent av priset på elbörsen, elnätsavgifter står för omkring 20 procent och skatter och andra avgifter står för resterande cirka 40 procent.

För första gången sedan november i fjol får elkunderna nu betala mindre än 1 krona per kilowattimme, skriver Energimarknadsinspektionen (EI). Orsaken är förutom vårfloden att Sverige har kunnat importera billig kraft från bland annat Danmark.

Historiskt hög nivå i februari

I februari nådde det rörliga elpriset sin högsta nivå hittills. Då fick villakunder med en årlig förbrukning på 20 000 kilowattimmar betala i snitt 165 öre per kilowattimme. I maj ligger snittet på 96 öre per kilowattimme.

EI:s statistik bygger på uppgifter som alla elhandelsföretag enligt lag är skyldiga att rapportera till sajten elpriskollen.se.

Under maj steg samtidigt de fast priserna med i snitt 3–4 öre per kilowattimme jämfört med föregående månad. Orsaken är främst osäkerheten kring hur vattentillgången i magasinen kommer att utvecklas.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM