Ingen ljusning i färjekonflikten

MIN EKONOMI

Den hotande färje- och busskonflikten kryper allt närmare sedan facket sade nej till medlarnas bud på torsdagskvällen. Om inte parterna kan komma överens bryter strejken ut på måndag.

– Vi är inte i mål än men vi har fortfarande tid på oss att förhandla. Det är troligt att vi kommer få ytterligare bud från medlarna men om det kommer i morgon eller på lördag det kan jag inte svara på, säger Maria Mirsch, pressekreterare på Tjänstemannafacket Unionen, till TT.

Det blev ingen ljusning i konflikten mellan facket och arbetsgivaren Transportgruppen på torsdagen. Parterna lyckades inte enas om den stora stötestenen – frågan om delade arbetspass som facket vill ha bort.

Transportgruppens vd Peter Jeppsson var besviken efter torsdagens misslyckade förhandlingar och kallar Unionens nej för "obegripligt".

– De vill ha ett veto i den här frågan men det kan vi inte gå med på. Det är litet anmärkningsvärt att man väljer att tacka nej till ett medlarbud som ligger helt i linje med avtal man träffat i andra sammanhang, säger Jeppsson.

En strejk kommer att beröra ett hundratal tjänstemän och flera bussar och färjor riskerar att ställas in.

Det fanns heller inget slutgiltigt besked i den infekterade konflikten mellan Svensk Pilotförening (SPF) och Flygarbetsgivarna på torsdagskvällen. SPF har hotat med att ta ut alla sina 2 000 medlemmar i strejk, vilket skulle lamslå flyget.