Pilotnej till medlarbud

Strejk kan bryta ut på måndag

MIN EKONOMI

Flygarbetsgivarna svarade ja till medlarnas bud.

Piloterna nej.

Svensk Pilotförening säger nej till medlarnas bud i konflikten med flygarbetsgivarna om löner och anställningsvillkor för regionalflygets piloter.

– Budet är så våldsamt obalanserat och innebär substantiella försämringar av gällande avtal, säger Gunnar Mandahl, ordförande för Svensk Pilotförening.

– Förslaget innehåller heller inte någon tillfredsställande lösning av frågan om rätten till återanställning för uppsagda piloter innan bemanningsföretag kan anlitas.

”Sänkning av lönen”

Han hävdar också att medlarbudet innebär en sänkning av piloternas slutlön med 15–20 procent och en ökning av arbetstiden från 40 timmar till 47,5 timmar per vecka.

Därmed ökar nu risken för att den varslade strejken bland piloterna på Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg bryter ut på måndag den 7 juni och för att samtliga 2 000 medlemmar i Svensk Pilotförening tas ut i konflikt mellan klockan 9 och 13 onsdag den 9 juni.

– Vi hade förstås hoppats att också piloterna skulle svara ja. Men så blev det inte, säger Elisabeth Holming-Schiller, som är förhandlingschef hos Flygarbetsgivarna.

– Vi tycker att medlarna hade ett bra förslag om hur man skulle kunna lösa bemanningsfrågan, som faktiskt ligger i linje med hur den frågan under våren har lösts på andra avtalsområden på arbetsmarknaden.

”Vettigt avtal i god tid”

Hon avvisar piloternas sätt att räkna och hävdar att det inte handlar om några lönesänkningar i förslaget om ett nytt tvåårigt kollektivavtal.

– Vi står nu till medlarnas förfogande och hoppas kunna komma överens med pilotfacket om ett vettigt avtal i god tid innan pilotstrejken bryter ut på måndag, säger Elisabeth Holming-Schiller.

TT