Flygstrejk på måndag

MIN EKONOMI

Piloterna på fyra regionalflygbolag går ut i strejk på måndag morgon. Förhandlingarna strandade på söndagskvällen och parterna är långt ifrån överens.

– Det kan ta hela natten, sade SPF:s ordförande Gunnar Mandahl.

De fyra bolag som berörs av strejken är Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg. Från och med klockan 04.00 måndagsmorgonen tas drygt 230 piloter ut i strejk och strejken fortsätter till den 9 juni. Redan i fredags tackade Svensk Pilotförening (SPF) nej till medlarnas bud men på söndagen gjordes ett sista försök att lösa konflikten – utan resultat.

– Det är för sent att stoppa strejken nu. Det är så komplexa och svåra frågor att ta ställning till så ett avtal kommer tidigast under morgondagen, sade Gunnar Mandahl, till TT vid 19.30.

Hur många flygturer som blir inställda är ännu inte klart.

– Men alla som hade tänkt åka med de här bolagen påverkas, säger Mandahl.

I centrum för konflikten står den infekterade frågan om flygbolagens rätt att hyra in personal från bemanningsföretag. Flygarbetsgivarna har krävt förändringar i nuvarande kollektivavtal, något som innebär försämringar för de anställda, menar facket. Avia Express har sagt upp sina 80 piloter till den 17 juli och vill hyra in piloter utifrån.

– Man kan inte säga upp anställda på grund av arbetsbrist och sedan anlita andra, då anser vi inte att det är arbetsbrist, säger Mandahl.

Blir det ingen lösning tas SPF:s samtliga 2 000 medlemmar ut i strejk den 9 juni.

– Avias ärende är ett separat ärende som måste lösas i domstol. Bemanningsfrågan har varit uppe till förhandling i alla branscher på arbetsmarknaden under våren och där har den kunnat lösas, säger flygarbetsgivarnas förhandlingschef Elisabeth Holming-Schiller.