Den stora flyg- strejken avblåst

MIN EKONOMI

Det blir av allt att döma inget flygkaos i morgon.

Medlarna i flygkonflikten skjuter upp strejken en vecka.

Det innebär att en lösning kan vara i sikte.

Medlarna i flygkonflikten har i enlighet med en paragraf i mbl-lagen beslutat skjuta på den utökade flygstrejken som skulle ha brutit ut klockan 05.00 onsdag morgon.

– Det betyder att vårt sympativarsel som omfattar samtliga våra 2 000 medlemmar skjuts upp en vecka till onsdag i nästa vecka. Att Medlingsinstitutet tillsammans med medlarna har tagit det här beslutet innebär att de anser att det finns en lösning i sikte på den här konflikten, säger Gunnar Mandahl, ordförande för Svensk Pilotförening till TT.

Nuvarande strejken upphör

Beslutet innebär också att den pågående pilotstrejken som berör 230 piloter inom fyra regionalflygbolag upphör vid midnatt.

– Att Medlingsinstitutet tillsammans med medlarna har tagit det här beslutet innebär att de anser att det finns en lösning i sikte på den här konflikten, säger Pilotföreningens ordförande Gunnar Mandahl.

Grundkonflikten består

Det är tillåtet att använda mbl-paragraf 49 en gång per konflikt – om och när medlarna känner att det behövs mer tid.

Det är först det senaste dygnet som det har börjat lossna i förhandlingarna. Det gäller den infekterade frågan om flygbolagens rätt att hyra in personal från bemanningsföretag. Flygarbetsgivarna har krävt förändringar i nuvarande kollektivavtal, något som innebär försämringar för de anställda, menar facket. Exempelvis har Avia Express sagt upp sina 80 piloter till den 17 juli och vill hyra in piloter utifrån.

Flygarbetsgivarna har tidigare pekat på de bemanningsavtal som träffats på andra avtalsområden under våren.

Carina Bergfeldt
TT