Nu kommer återbäringen

Rekordmånga får tillbaka redan i veckan

rekordmånga får tillbaka redan nu I morgon kommer bankerna att börja betala ut skatteåterbäringen. Nära tre miljoner svenskar har e-deklarerat.
MIN EKONOMI

Skatteåterbäringen är på väg. I dag skickade Skatteverket sina datafiler till bankerna. Uppdrag: Sätta in drygt 20 miljarder till 2,8 miljoner svenskars bankkonton.

– Snabbaste banken betalar ut i morgon, säger Kay Kojer på Skatteverket.

Stålarna är på väg. Nära tre miljoner svenskar får dela på drygt 20 miljarder kronor i skatteåterbäring.

– Det är fler än någonsin tidigare, nu är vi uppe i nästan 40 procent som får pengarna i den första utbetalningen, säger Kay Kojer.

Vissa får vänta

Alla som deklarerat elektroniskt och anmält bankkonto hos Skatteverket får sina pengar i veckan. Tidigast i morgon onsdag och senast på fredag. Övriga, de som deklarerat på papper eller har något fel i sina uppgifter, får vänta tills hösten.

Den som vill se exakt hur mycket hushållskassan förstärks får gå in på med sin e-legitimation på Skatteverkets hemsida.

År 2005 började Skatteverket med elektronisk deklaration. Något som lett till att fler får sina pengar tidigare och att de anställda på skatteverket kan ägna sig mer åt att förbättra sin information samt att granska deklarationer istället för att sprätta kuvert och sortera papper.

– Åttiotalister är absolut duktigast på att deklarera elektroniskt, säger Kay Kojer. Där är siffran nära över åttio procent. För fyrtiotalister är siffran runt 40 procent.

Många granskas

Men inte alla som var duktiga och deklarerat elektroniskt får tillbaka sina pengar. Ett antal har plockats ut för granskning. Det gäller främst de som har gjort aktieförsäljningar och bostadsrättsförsäljningar. Där är det ofta fel.

– Men de vet om det. Några som dock kan bli överraskade är de som missat att anmäla bankkonto till oss, säger Kay Kojer.

Den som gör det nu i efterhand kan få sina pengar i augusti.

Summan som svenskarna får dela på är dock något lägre än förra året. 20,7 miljarder, det är 600 miljoner kronor mindre än förra året. Förklaringen är att det varit färre aktieförsäljningar än förra året.

FAKTA

Kolla hur mycket pengar du får

Kolla vad du får på Skatteverkets hemsida, skatteverket.se. I högra hörnet finns rutan för e-tjänster. Logga in på ditt skattekonto med e-legitimation.

Saknar du e-legitimation? Följ instruktionerna på sidan.

Fakta: Unga bäst

Åttiotalister är bäst på att deklarera elektroniskt. Drygt åttio procent fyller i sina uppgifter via nätet, sms eller telefon.

Sen sjunker siffrorna med tio procent per decennium: 70-talister når runt 70 procent, 60-talister runt 60 procent osv.

Källa: Skatteverket

ARTIKELN HANDLAR OM