Pilotfacket i nytt möte

Strejk hotar från onsdag

MIN EKONOMI

Pilotfacket och flygarbetsgivarna träffar medlarna i eftermiddag.

På onsdag går 2 000 piloter ut i strejk – om parterna inte kommer överens i bemanningsfrågan.

– Vår förhoppning nu är att medlarna ska visa vad det var som fick dem att skjuta på den här konflikten en vecka, säger Pilotföreningens ordförande Gunnar Mandahl.

– Vi vill veta vad de såg för möjligheter att hitta en lösning, om vi fick en vecka till på oss. Det ska ju finnas något verkligt påtagligt som motiverar en sådant kraftfullt och ovanligt beslut som att skjuta upp en strejk.

Bemanningsföretag stridsfråga

I onsdags i förra veckan skulle den pilotstrejk som drabbat fyra regionalflygbolag ha utökats till en storstrejk. Pilotföreningens sympativarsel skulle då ha lamslagit svenska flygbolag. Men medlarna och Medlingsinstitutet sköt upp Pilotföreningens strejkvarsel för cirka 2 000 medlemmar.

Sympativarslet sköts upp en vecka, medan medlarna funderar på en lösning. Detsamma gäller den regionala konflikten. Piloterna på Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg inledde sin strejk i måndags – men avbröt den natten till onsdagen.

Den stora stridsfrågan handlar om flygbolagens rätt att hyra in personal från bemanningsföretag. Flygarbetsgivarna har krävt förändringar i nuvarande kollektivavtal, något som innebär försämringar för de anställda, menar facket. Exempelvis har Avia Express sagt upp sina 80 piloter till den 17 juli och vill hyra in piloter utifrån.

Om parterna inte lyckas komma överens går sammanlagt 2 000 piloter ut i strejk på onsdag morgon.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM