Jätteras på börsen

MIN EKONOMI

Förnyad finansoro sänker börserna

En ny våg av oro för skuldkrisens effekter och den finansiella sektorns bristande hälsa satte rejäl press på de europeiska börserna under onsdagen.

Under eftermiddagen kom statistik över konsumentförtroendet i USA, som visade sig ha fallit kraftigt i juni efter att ha stigit tre månader i rad, vilket förstärkte nedgången.

Vid 16.30 hade Stockholmsbörsens OMXS-index fallit med 3,3 procent. Störst var nedgången i råvaror och verkstadsbolag. Börserna i London, Frankfurt och Paris hade gått ned med 3–4 procent.

Lån förfaller

Ett av orosmolnen under dagen var att ettåriga lån om totalt 442 miljarder euro från Europeiska centralbanken (ECB) till europeiska banker förfaller på torsdag. Återbetalningen befaras leda till likviditetsbrist i det finansiella systemet.

– Det kommer inte bli direkt så att banker kommer att fallera. Det som händer är att marknaden görs påmind om att systemet fortfarande är ganska sårbart, att väldigt många banker inte kan finansiera sig alls i interbankmarknaden, utan måste gå till centralbanken hela tiden för att refinansiera sig, säger Carl Hammer, chefsstrateg på SEB.

Dyster Kina-rapport

Enligt Thomas Jellvik, aktiestrateg på Swedbank, kickades tisdagens oro bland annat i gång av att Conference Board, som sammanställer ledande indikatorer för USA, släppt en Kina-rapport som var sämre än väntat. Det berör bland annat svenska råvarubolag och cykliska bolag.

– Det ökar oron för att även tillväxten i Kina och därmed exporten kommer att mattas. Det tynger på våra cykliska bolag, vars förhoppningar är just där borta. Det förstärker också bilden av att den här återhämtningen inte har den kraft som man initialt trodde. Det här kommer att vara en jobbigare återhämtning än vad vi är vana vid. Nu håller man på att prisa in det i större utsträckning och det är därför det är tungt, säger Thomas Jellvik.

TT