Superräntan på väg bort

Bankerna har redan smyghöjt räntan – och nu väntas Riksbanken höja

Foto: conny sillén
”svårt veta vad som är bäst” Alois Strempl, 55, har rörliga bolån på cirka en miljon. Han är osäker på vad han ska göra med sin villa i Västerås om räntan börjar stiga. ”Ena dagen får man rådet att binda, andra dagen ska man behålla rörlig ränta, det är svårt att veta vad som är bäst”.
MIN EKONOMI

Dina lån är på väg upp och nu är goda råd verkligen dyra. Bankerna har smyghöjt räntan hela vinten och på torsdag kan det bli ännu värre.

Aftonbladet bad experterna om hjälp – vad ska du göra nu?

Reporäntan 2000-2010. Klicka på bilden för en större version.

I dag träffas Riksbankens direktion för att besluta om att höja reporäntan. Beslutet offentliggörs på torsdag. Som en reaktion på det höjde flera banker i förra veckan den rörliga tremånadersräntan med upp till 0,05 procent.

Tiden med extremlåga räntenivåer spås nu vara över vilket innebär ökade boendekostnader framöver. Men banker och bolåneinstitut började redan i vintras göra små höjningar.

”Höjt lite för mycket”

– Vid årsskiftet var min ränta 1,55 procent. I dag är den 1,95 trots att reporäntan stått stilla och det tycker jag är otroligt dåligt, säger Alois Strempl, 55, som har rörliga bolån hos Swedbank på lite drygt en miljon kronor.

Anders Andersson, känd ekonom och chefredaktör för tidningen Driva Eget, håller med.

– Man har successivt höjt lite för mycket utan att ha ordentlig anledning, tycker jag.

Han tror att bankerna redan nu vill kompensera för framtida lagstiftning som kommer att öka deras kostnader för upplåning.

– Det har varit så billigt att låna den senaste tiden att folk kanske inte har tyckt att det varit värt besväret att jämföra lånevillkor och spela ut banker mot varandra. Bankerna kan ha utnyttjat detta till att höja räntorna, säger Anders Andersson.

Någon rusning efter bundna bolån har det inte varit, trots spekulationerna om räntehöjning.

Andelen rörligt sjunker

– Nej, det kan man inte säga. När rörlig ränta var som allra mest populärt i slutet av förra året valde 92 procent av de nya låntagarna hos oss rörligt. I maj var det 81 procent, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

FAKTA

Tre experter svarar – vad ska man göra när räntan höjs?

Carin Pärnamets, Privatekonom på Danske Bank:

Förhoppningsvis har de flesta med bostadslån garderat sig inför kommande räntehöjningar och skapat sig någon form av sparbuffert. Den första höjningen kommer inte att bli så dramatisk, men i det längre perspektivet är det bara billigast med rörlig ränta om man har en marginal i sin kalkyl. Känner man att man vill ha en lite mer fast kostnad, tycker jag att man kan gå in och titta på bindning, men sprida bindningstiderna.

Jan Häggström, Chefekonom på Handelsbanken:

Räkna med att räntan går upp ganska rejält det närmaste året och ha marginaler så du klarar det. Vi räknar med att man höjer en kvarts procent på varje möte närmaste året, vilket gör räntan 1,5 procentenhet högre i april nästa år. Det spelar inte så väldigt stor roll om man binder, det kan bli något billigare, men det är inte mycket som skiljer.

Robert Bergqvist, Chefekonom på SEB:

Man kan inte göra så jättemycket, för de flesta räknar med att Riksbanken ska höja räntan och därför återspeglas det redan i de räntor som finns på marknaden. De har redan stigit på just de förväntningarna. Det som kommer att bli viktigt är vad Riksbanken säger om framtiden. Skulle de flagga för snabba räntehöjningar framöver är det läge att börja fundera på att binda räntan. Men nu skulle jag råda till att avvakta.