Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Min Ekonomi

Nu stiger boräntan

Ekonomiexperten: Så här klarar du dig

Beskedet kom från Stefan Ingves i dag: Reporäntan höjs med 0,25 procent. Beskedet kom från Stefan Ingves i dag: Reporäntan höjs med 0,25 procent.

Riksbanken gav i dag besked om sin styrränta, reporäntan. Det är den ränta som bankerna får betala när de lånar pengar hos Riksbanken.

Den höjda räntan slår igenom på de räntor du betalar till banken.

Men bankerna lånar pengar på fler ställen så finansoro och marknadens förväntningar kan också påverka din boränta.

Här är vad du kan göra nu när de höjt – och vad du kan göra om räntan fortsätter förändras.

Annika Creutzer, chefredaktör på Pengar 24.   Annika Creutzer, chefredaktör på Pengar 24.

Oförändrad

  Om Riksbanken låter räntan vara oförändrad

Det kan ha sin förklaring i att man vill avvakta och se hur ekonomin utvecklas. Troligen är det oron i Europa med många stora sparpaket som väntas påverka oss. Den tillväxt vi sett hittills i år

i den svenska ekonomin kan därmed bli lägre. Det kan i sin tur leda till färre jobb och en ny nedgång i hela ekonomin. Nästa räntebesked kommer den 2 september.

  Så ska du göra:

Se över hela din ekonomi, inte bara dina bolån. Gör en brandövning och se hur du kan klara dig om du skulle bli arbetslös. Slösa inte bort pengarna som du slipper betala i högre räntor. Dessa pengar kan behövas senare.Plus 0,25%

  Om Riksbanken höjer räntan med 0,25 procent

De flesta analytiker räknar med en höjning med 0,25 procentenheter. Det är också vad bostadsmarknaden börjat anpassa sig efter så räkna inte med något allmänt prisfall på bostäder. Men räntehöjningen är det första steget i en rad av ränteuppgångar. Ta därför redan nu med i beräkningarna att din boränta (3-månaders bindning) om ett par år är uppe i 4–5 procent för att därefter toppa på 5,5 eller kanske 6 procent.

  Så ska du göra:

Börja vänja din ekonomi vid en högre ränta redan nu. Ta en summa motsvarande en ränta på 4 eller 5 procent och sätt in på ett konto. Därifrån betalar du din lägre räntekostnad. Mellanskillnaden är en bra buffert som också kan användas till amorteringar eller för att ha om räntan går över den nivå du satt.


Plus 0,5 procent

  Om Riksbanken höjer räntan med 0,5 procent

Rivstartar Riksbanken med ett kliv på 0,5 procentenheter så är det lätt att som bolånetagare uppfatta det som något negativt. Visst svider det när boräntan ska betalas men gläds åt att jobben är säkrare nu. En räntehöjning på 0,5 procentenheter kan ses som ett klart bevis för att svensk ekonomi är på rätt väg

Riksbanken anar att hjulen snurrar så snabbt och bra att det finns risk för att priserna stiger. Och därför behövs en kraftfull räntehöjning för att kyla av.

  Så ska du göra:

Betala den högre räntan och minst lika mycket till på ett eget konto. Se också över dyra konsumtionslån och försök att bli av med dem så snart du kan. Det här är en räntehöjning som är större än marknaden räknat med och det kan du dra fördel av. Vill du ha den trygghet som ett bundet lån ger kan du också binda delar av ditt lån. Men bind inte allt, rörliga lån kan du amortera på när du vill och bind inte på längre tid än du tänker bo kvar i din bostad.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet