Bind dina lån nu

REKORDLÅGA Just nu är räntorna rekordlåga. Men de förväntas stiga. Siffrorna är ungefärliga och ränteläget är beräknat i januari varje år. Petra Nilsson, 36, tänker inte binda sina lån. Hon är nöjd med en rörlig och en fast del som de har nu.
MIN EKONOMI

Bind boräntan och bli en vinnare. Ekonomiexperternas uppmaning är ovanlig– och kan ge dig en tjockare plånbok.

– Nu är det slut på det exceptionellt låga ränteläget, säger SBAB:s chefsekonom Tomas Pousette.

Tomas Pousette, chefsekonom, SBAB

När Petra Nilsson och hennes make köpte en lägenhet i Johanneshov i Stockholm för fyra år sedan bestämde de sig för att dela upp bostadslånet i tre delar med både fast och rörlig ränta. Nu väntas räntan gå upp vilket oroar många. Men Petra Nilsson är lugn.

– Jag vet att räntan kommer gå upp men tycker att uppdelningen vi har fungerar bra. Vi har lagt undan pengar för att klara räntehöjningar, säger hon.

På väg ur krisen

Den förmånen har långt ifrån alla lägenhets- och villa-ägare. Och därför är ekonomernas bästa råd att binda räntan.

– Det är inte många gånger det lönar sig att binda räntan, men nu är ett sådant tillfälle. Den finansiella oron har pressat ner de längre bundna räntorna samtidigt som Sverige är på väg ur krisen. Riksbanken har precis höjt räntan och väntas höja den igen, säger SBAB:s Tomas Pousette.

Swedbanks privatekonom Ylva Yngveson håller med. Hon säger att hälften av bankens kunder med rörlig ränta är oroliga för hur de ska klara en räntehöjning.

Läge att tänka över

Hon råder särskilt unga människor som precis har köpt en bostad eller barn-

familjer med små marginaler att binda räntorna.

– Om du väljer rörlig ränta ska du vara beredd på att räntan kan gå upp till 7 eller 8 procent under en period.

Generellt kan man säga att det är läge att tänka över om man vill binda räntorna när man ser att den rörliga räntan kommer att gå om de bundna räntorna under överskådlig tid.

”Lönar sig sällan”

Men långt ifrån alla ekonomer tycker att bundna boräntor är en bra affär. Pengar 24:s chefredaktör Annika Creutzer är en av dem.

– Jag är mycket skeptisk till de som säger att man kan göra klipp på att binda räntan. Av trygghetsskäl kan man göra det, men av ekonomiska skäl lönar det sig sällan.

FAKTA

Så fungerar bolåneränta

Rörlig ränta är ränta som ändrar sig kontinuerligt och går både upp och ned. Du har sällan eller aldrig samma månadskostnad på grund av detta, eftersom räntan brukar gå upp eller ned över en månad.

Att binda räntan betyder att man säkerställer en viss ränta under bindningstiden. Är räntan 5 % för en bindningstid på 3 år så betyder det alltså att du har denna ränta under dessa tre år. Efter de tre åren så omförhandlas lånet.

ARTIKELN HANDLAR OM