Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Min Ekonomi

Han har förlorat 1,2 miljarder kr

nu kan han stämmas Mats Qviberg är en av Sveriges mest kända finansmän. Hans aktieägande uppgår till över en halv miljard kronor.   nu kan han stämmas Mats Qviberg är en av Sveriges mest kända finansmän. Hans aktieägande uppgår till över en halv miljard kronor. Foto: CASPER HEDBERG

Mats Qviberg var mannen med guldbyxorna.

Nu tvingas han se på när stora delar av hans privata förmögenhet går upp i rök.

Samtidigt riskerar ”Q” att stämmas av Aktiespararna.

— Vi utesluter inte att gå vidare rättsligt, säger vd:n Günther Mårder.

Även om Mats Qviberg i våras lämnade sin plats som styrelseordförande i HQ Bank riskerar han att hållas ansvarig för skandalen.

Det var under hans ord­förandeklubba som investmentbanken förlorade 1,2 miljarder kronor och nu tvingas till likvidation.

Inom en månad ska Aktiespararna besluta om man ska dra Qviberg och de övriga styrelsemedlemmarna inför domstol.

– Det kom inte en enda signal från styrelsen om hur illa situationen är. Det är ett direkt brottsligt agerande. Framför allt tror jag att många småsparare köpte in sig i HQ med helt fel bild av verkligheten, säger vd:n Günther Mårder.

Samtidigt skriver Dagens Industri att Ekobrottsmyndigheten på eget initiativ inlett en granskning av HQ. Enligt tidningens källor kan bland annat bokföringsbrott, insiderhandel och svindleri misstänkas.

     ?

Mats Qviberg skapade sin egen stjärnstatus. Först som framgångsrik aktiemäklare och sedermera som entreprenör i finansvärlden.

Det är i dag svårt att bedöma det exakta värdet av hans förmögenhet, men genom aktieägande uppgår den till över en halv miljard kronor.

”Q”, som han ­ibland kallas, lever i en exklusiv villa på Lidingö och har ett sommarhus utanför Stockholm. Taxeringsvärdet på fastigheterna är drygt 21 miljoner kronor.

Köpte 20 aktier

Det var egentligen en slump att Mats Qviberg som 14-åring råkade kasta ett öga på aktiekurserna i tidningen.

Han skulle bläddra fram till filmannonserna när blicken plötsligt fastnade vid raderna av siffror.

Tonårspojken fascinerades av noteringarna och började dagligen att följa kurserna. Året därpå köpte han sina första aktier.

20 stycken SKF för 300 kronor, pengar som han ärvt av farmor och farfar.

      ?

Intresset för värdepapper ledde honom via Handelshögskolan till en lysande karriär som aktiemäklare under 1980-talets yuppie-era.

– På den tiden gick många av mina klasskamrater till den offentliga sektorn, de begrep inte bättre, säger han i en inspirationsvideo till unga akademiker på ­sajten Career.se.

Själv började han att arbeta i SEB och gick efter åtta­ år vidare till investmentbanken Carnegie.

– Sedan kom jag på att det nog är roligare att vara egen företagare. Det är nog det klokaste beslutet jag har fattat.

1989 tog Qviberg kontakt med finansmannen Sven Hagströmer. De båda satt uppe en julnatt och planerade sin framtid inom ­finansvärlden. Samtalet varade hela natten. Först vid femtiden morgonen därpå hade de strukturen för ett gemensamt bolag klar för sig.

Sedan dess har Hagströmer och Qviberg varit ett begrepp i finansvärlden.

Vill inte sluta

Finansherrarna har ofta kritiserats och bland annat kallats för slaktare för sitt sätt att sälja av bolag med hög förtjänst för egen del. Men de har också beundrats och ofta fått berätta sin framgångssaga i tv-soffor och radioprogram.

Men i och med HQ-­kraschen genomgår stjärnduon en relationskris. Genom det gemensamma maktbolaget Öresund äger Hagströmer och Qviberg drygt 25 procent av HQ bank. Sven Hagströmer är således en av dem som i går såg ­sina miljoner förvinna i takt med att HQ-aktierna sjönk med 83 procent.

Mats Qviberg sa i går till E24 att parets framtida ­samarbete kan påverkas.

– Det är klart att det har fått sig en törn. Men både Sven och jag är väldigt relationsorienterade.

Mats Qviberg själv lever efter mottot att aldrig låta ett misstag bli ett misslyckande.

– Jag har ett underbart dåligt minne. Det är en guds gåva att man kan lägga saker ­bakom sig. Så jag minns inga tråkiga saker.

Frågan är om han också lyckas glömma måndagen den 30 augusti 2010?

–?Jag hoppas att jag ska kunna fortsätta i affärslivet efter det här, säger han till E24.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet